Bruynzeel en Zayaz: een jarenlange samenwerking
‘’Keukens circulair verwerken, dat gaan we gewoon doen!’’
Met een helder en ambitieus beleid nemen we voortdurend maatregelen om bij te dragen aan een mooie, schone toekomst. Om de keten écht circulair te maken, is de samenwerking met ketenpartners hierin erg belangrijk. Eén van die ketenpartners is woningcorporatie Zayaz in ‘s-Hertogenbosch. Een partner die direct enthousiast werd van ons project circulaire keukens én meteen andere partners in de keten benaderde om samen met Bruynzeel Keukens een pilot te starten in ’s-Hertogenbosch.
Bruynzeel en Zayaz: een jarenlange samenwerking
Michael Kluytmans, coördinator dagelijks onderhoud bij Zayaz vertelt: ‘’Zayaz is een woningcorporatie in Den Bosch en huisvest ruim 30.000 mensen in meer dan 13.000 woningen in deze regio. We willen goede woningen creëren in aantrekkelijke wijken om zo mensen mee te laten doen in- en aan de samenleving. We zetten ons dan ook in voor veilige en leefbare buurten en wijken. Duurzaamheid vinden we daarbij erg belangrijk. We zijn als woningcorporatie ook eigenaar van veel grondstoffen. De vraag naar grondstoffen neemt steeds meer toe en daarmee worden grondstoffen schaarser. Met stakeholders als de gemeente ‘s-Hertogenbosch en andere woningcorporaties, aannemers en (contract)leveranciers maakt Zayaz afspraken over onder andere het duurzaamheidsvraagstuk. Al jarenlang werken we samen met Bruynzeel als leverancier van keukens in onze sociale huurwoningen."
Michael Kluytsmans:
"Naast de wijze van samenwerken en ontzorgen, spreekt ook het vooruitstrevende beleid op het gebied van duurzaamheid dat Bruynzeel hanteert heel erg aan."
De krachten bundelen voor een betere wereld
‘’Toen onze accountmanager Paul Dons vertelde over het project circulaire keukens binnen Bruynzeel Keukens, waren we meteen enthousiast. Vanuit Zayaz hebben we een eigen, kleine onderhoudsdienst voor service onderhoud aan de woningen. Grotere onderhouds- en mutatiewerkzaamheden worden uitgevoerd door onder andere Van Wijnen Rosmalen en Bouwbedrijf Pennings (onderdeel van BAM). Het was dan ook een logische stap om hen meteen te betrekken bij dit project.
Een andere partner die meteen enthousiast was, was Jongeneel in ‘s-Hertogenbosch. Ook dit is een partner waar zowel wij, als Bruynzeel veel mee samenwerken. Bij Jongeneel ligt standaard een voorraad Bruynzeel keukens opgeslagen. Op het moment dat wij een oude keuken weghalen bij een van onze woningen, halen we bij Jongeneel een nieuwe keuken op uit het magazijn. Hoe handig zou het zijn dat we de oude keuken dan daar achter kunnen laten?’’
Het circulaire proces bij Zayaz, Jongeneel, Van Wijnen en Pennings uitgelegd
Zo gezegd, zo gedaan. Hoe gaat dit circulaire proces nu precies in zijn werk?
‘’Bruynzeel Keukens is de initiatiefnemer/facilitator van dit project. Zij hebben ervoor gezorgd dat er op 1 juli 2019 een container is geplaatst op het terrein van Jongeneel in Den Bosch én een bij Bouwbedrijf Pennings in Rosmalen. De keukenblokken die tijdens reparatie- en mutatiewerkzaamheden vervangen moeten worden, worden meegenomen naar Jongeneel en Bouwbedrijf Pennings. Daar worden de onderdelen van de keuken in de containers geplaatst. Zodra de container vol is, wordt deze opgehaald door de circulair verwerker."
Michael Kluytmans:
"Het spaanplaat van de oude keukens wordt verwerkt tot grondstof. Van deze grondstof maakt de spaanplaatleverancier van Bruynzeel Keukens nieuw spaanplaat. Waar uiteindelijk weer nieuwe keukens van gemaakt worden in de keukenfabriek in Bergen op Zoom."
Samenwerken staat centraal
‘’We verwachten een paar honderd keukens per jaar op deze wijze te verwerken’’ vertelt Michael. ‘’Vanuit dagelijks- en mutatieonderhoud gaan alle keukens richting Jongeneel. We weten van te voren niet hoeveel keukens daadwerkelijk aan vervanging toe zijn dit jaar, maar kunnen er een aardige schatting van maken. Daar komt bij dat – als deze pilot succesvol is - er vanuit de (renovatie)projecten van Van Wijnen en Bouwbedrijf Pennings mogelijk nog veel meer oude keukens circulair verwerkt gaan worden.
Nu er een logistieke oplossing wordt geboden door Bruynzeel Keukens voor het terugnemen van de oude keukens, willen we het dan ook zo snel mogelijk gaan uitrollen. Op 4 juli 2019 hebben we met de verschillende partners symbolisch de eerste keuken in de container geplaatst. We willen nu gewoon starten. Belangrijk is daarbij wel dat het vanuit de werkvloer praktisch en haalbaar is. We beginnen met deze proef en als het werkt en we kunnen het groter trekken, dan willen we dat zeker doen. Alle partijen streven naar een succes van deze pilot. Maandelijks komen we bij elkaar om te overleggen hoe de pilot verloopt. Gaat alles goed, dan gaan we lekker door. En zijn er dingen waar we toch tegenaan lopen, dan weet ik dat ik altijd terecht kan bij onze accountmanager vanuit Bruynzeel en we samen zaken kunnen aanscherpen. We zijn enorm benieuwd hoeveel kilo’s oud spaanplaat we uiteindelijk om kunnen zetten naar grondstoffen voor nieuwe keukens!’’
Benieuwd wat Bruynzeel voor uw project kan betekenen? Neem voor meer informatie contact op met één van onze accountmanagers.