Keuken

Ruim twee derde van de Nederlanders is (heel erg) tevreden over zijn of haar keuken

Thuiskomen kan alleen op een plek waar jij je thuis voelt. Is de keuken het hart van het huishouden? En hoe ziet het leven in- en om de keuken er dan uit? Bruynzeel Keukens onderzocht het! 

Bij 41% van de Nederlanders is de keuken het hart van het huishouden 

Van de mensen die aangeven (heel erg) tevreden te zijn met hun keuken (68%), geeft 31% aan zich nooit te ergeren in de keuken. De meest genoemde ergernissen zijn te weinig opbergruimte (22%) en te weinig werkruimte (20%). Iets meer dan een op de tien geeft aan (heel erg) ontevreden te zijn met de keuken. De grootste ergernissen zijn: te weinig werkruimte (44%), een te kleine keuken (41%) en te weinig opbergruimte (38%). 

Wist je dat we in 2017 ook al eens onderzoek naar keukenergernissen hebben gedaan? De top 10 ergernissen mét bijhorende oplossingen lees je hier.

36% van de Nederlanders luistert muziek tijdens het koken  

Bijna de helft van de Nederlanders geeft in het onderzoek van Bruynzeel Keukens aan tijdens het koken niets anders te doen dan koken. Ruim een derde geeft aan muziek te luisteren tijdens het koken. Voor jongeren in de leeftijd van 24-34 jaar ligt dit percentage een stuk hoger: maar liefst 49% geeft aan naar muziek te luisteren tijdens het koken. Daarnaast geeft deze doelgroep vaker ten opzichte van Nederlanders in andere leeftijdsgroepen aan TV te kijken (26%) en te appen (26%) tijdens het koken.  

Houdbaar1/3e van de Nederlanders vervangt het vaatdoekje dagelijks.

De meerderheid van de Nederlanders doet dit minder vaak. 1% vervangt het vaatdoekje pas wanneer het begint te stinken. Verder geeft de helft van de Nederlanders aan geen afspraken te maken over wie de afwas doet of de vaatwasser inruimt. Bijna een kwart geeft aan dit altijd samen te doen. Iets meer dan de helft (51%) van de Nederlanders geeft aan geen producten in de koelkast te hebben liggen die over de datum zijn. Nederlanders die denken dat er wel producten in hun koelkast liggen die de houdbaarheidsdatum overschreden hebben, verwachten dat dit gemiddeld 2.2 producten zijn.

Voedselbederf tegen gaan? Lees onze bewaartips

6% van de Nederlanders poetst de tanden in de keuken 

Naast het bereiden van maaltijden, gebeuren er bij iets meer dan de helft van de Nederlanders ook nog andere dingen in de keuken. Zo drinkt men koffie of thee in de keuken (26%), wordt er gegeten (23%), maar doet men er ook de was (10%). Zes procent van de ondervraagden geeft aan de tanden te poetsen in de keuken. Jongeren in de leeftijd van 24-34 jaar doen significant vaker andere dingen in de keuken (62%) dan Nederlanders in andere leeftijdsgroepen. 65-plussers lezen significant vaker de krant in de keuken (17%) dan Nederlanders van 22-44 jaar. 

Wist je dat DJ Tony Junior ook behoort tot de 6% van de Nederlanders die zijn of haar tanden poetst in de keuken? Hij heeft er zelfs een extra spoelbak voor! Lees het interview met Tony hier.

Schoonmaken van de afzuigkap is het vervelendste klusje in de keuken 

Grotere schoonmaakklussen in de keuken worden als vervelendst ervaren. Men heeft minder mSchoonmaakoeite met schoonmaakklusjes die bij de dagelijkse taken horen. Het schoonmaken van de afzuigkap (filters) wordt door 20% van de Nederlanders als vervelendste klusje in de keuken gezien. Vrouwen vinden de koelkast/vriezer- (24%), afzuigkap (23%) en keukenkastjes schoonmaken (17%) vaker vervelend dan mannen. Daarnaast denken zij de keuken beter schoon te maken dan hun partner/huisgenoot. 

Jongeren in de leeftijd van 22-34 jaar geven in vergelijking met andere leeftijdsgroepen vaker aan dat ze de afwas doen (27%), de afvalbak legen (12%) en de gootsteen schoonmaken (11%) de vervelendste klusjes vinden. 

Lees ook eens onze schoonmaaktips voor een blinkende keuken.

Vooral Nederlanders van 45+ kunnen niet zonder koffieapparaat/espressomachine

Ruim een derde (37%) van de Nederlanders geeft aan geen dag zonder koffieapparaat/espressomachine te kunnen. Vooral 45+’ers geven aan dit apparaat niet te kunnen missen. Jongere Nederlanders (22-44 jaar) vinden hun koffiezetapparaat minder belangrijk dan de 45-plusser. Daarnaast kunnen ze hun vaatwasser even slecht missen als het koffiezetapparaat.

Een onderzoek naar het leven in- en om de keuken 

Dit onderzoek is uitgevoerd door Ruigrok NetPanel in opdracht van Bruynzeel Keukens. Het onderzoek richt zich op 4 thema’s: koken, opruimen en schoonmaken, feestdagen en het leven- in en om de keuken in het algemeen. Het onderzoek betreft een kwantitatief onderzoek dat online is uitgevoerd in de periode van 28 mei tot en met 6 juni 2019 en is representatief voor Nederlanders vanaf 22 jaar en ouder naar geslacht, leeftijd en opleiding. In totaal hebben 1.070 Nederlanders de vragenlijst helemaal ingevuld. 

Matterhorn
Matterhorn leisteengrijs

Overal op onze website vind je hartjes. Door op deze hartjes te klikken voeg je ze toe aan je moodboard: een inspirerend overzicht van al jouw keukenideeën. 

Maak je moodboard

Tijdens een ontwerpafspraak ontwerpen we graag een keuken op maat voor jou. Daarbij kunnen we je precies laten zien wat de keuken kost en hoe de prijs tot stand komt.  

Afspraak maken

 

 
Voor particulieren Bruynzeel Keukens voor de particuliere markt Voor de zakelijke markt Bruynzeel Keukens voor de zakelijke markt

Welkom thuis.

Bruynzeel Keukens is er voor iedereen.
Kies hieronder hoe je verder wilt gaan.
Deze keuze hoef je maar één keer te maken.