Functionaliteit

Bij alles wat we doen, maken we het leven in en om de keuken makkelijker voor zoveel mogelijk mensen. Dat betekent dat de keuken naast mooi en betaalbaar vooral ook praktisch en dus functioneel moet zijn. Om die reden werken wij tijdens het samenstellen van een nieuwe keuken altijd vanuit het persoonlijke keukenvraagstuk. We nemen uitgebreid de tijd om gewoontes in en om de keuken in kaart te brengen. De kennis die we hiermee opdoen, vind je terug in de vele functionele oplossingen in onze collectie. 

Wist je dat…
Je 30x per dag van en naar de keukentafel loopt?
Lades en deuren 80x per dag open en dicht gaan?
Jij per dag zo’n 50 handelingen in de keuken verricht?
Eén lade van 90 cm 15% meer opbergt dan 2 lades van 45 cm?
Je 31% meer opbergruimte hebt bij een kast met interne lades?

De vijf keukenzones

In de keuken zijn in totaal vijf keukenzones: voorraad, opbergen, spoelen en afval, voorbereiden en koken en bakken. Wanneer je deze zones in de juiste volgorde plaats, zal de gebruiker aanzienlijk minder hoeven te lopen in de keuken. Gemiddeld loopt iemand namelijk 264 meter per dag in de keuken. In de twintig jaar dat een keuken gemiddeld gebruikt wordt, heb je het hierbij over 1927 kilometer. Met een functionele inrichting volgens de vijf keukenzones, bespaart de gebruiker twintig procent en dus ruim 19 kilometer op jaarbasis.


Voorraad keukenzoneVoorraadzone 

Hier worden de boodschappen uitgeruimd. In deze zone bewaar je alle voorraad, zowel gekoeld in de koelkast als ongekoeld in voorraadkasten. 

Opbergen keukenzoneOpbergzone

Plaats hier bestek, borden en glazen. Ideaal als deze zone zich vlakbij de vaatwasser bevindt. Dan kan de schone vaat meteen makkelijk opgeruimd worden.

Keukenzone spoelen en afvalZone voor spoelen en afval 

Hieronder vallen de vaatwasmachine en spoelbak. Er moet ook ruimte voorzien worden om afwasmiddelen, sponzen etc. op te bergen. Een systeem voor afvalscheiding valt ook in deze zone. 

Keukenzone voorbereidenVoorbereidingszone

Tussen het spoel- en het kookgedeelte is voldoende ruimte nodig om gerechten voor te bereiden. Handig als hier ook lades aanwezig zijn voor alle benodigdheden tijdens het voorbereiden. Denk hierbij aan kruiden, olies en werkbestek. 

Keukenzone bakken en kokenZone voor bakken en koken

Hier worden de lekkerste maaltijden klaargemaakt op de kookplaat of in de oven. Berg pannen, ovenschalen en werkbestek ook in deze zone op, zodat je altijd alles bij de hand hebt tijdens het koken. 

 

De functionele keuken

Veel van onze klanten kopen vanwege frustratie een nieuwe keuken. Dat kan zijn dat ze de keuken niet mooi vinden of deze simpelweg niet meer aansluit bij de wensen die ze hebben. De drie meest gehoorde keuken klachten zijn: een tekort aan opbergruimte, problemen tijdens het werken in de keuken en fouten in het keukenontwerp. Om deze en ook andere veelgehoorde irritaties in de keuken op te lossen, doorlopen we bij élk keukenontwerp de volgende vragen:

  • Is het keukenontwerp opgebouwd volgens de vijf keukenzones? 
  • Kan de gebruiker de goederen op de juiste plek opbergen?
  • Kan de gebruiker goed bij de kasten komen?
  • Is de werkhoogte goed op de gebruiker afgestemd?
  • Zijn de bergruimtes naar wens van de gebruiker (ingericht)?
  • Gebruikt de gebruiker handige kastoplossingen?
  • Welke lade-indelingen zijn handig voor de gebruiker?
  • Heeft de gebruiker de kwaliteit en afwerking die hij wil?  

Bergruimte optimaliseren

In een gemiddeld gezin van vier personen wordt gemiddeld 250 kg aan goederen in een keuken opgeborgen. Toch stelt zo’n zestig procent van de gebruikers te laat een tekort aan opbergruimte vast. Wij vragen onze klanten dan ook niet alleen naar hun gezinssamenstelling, maar ook naar hun boodschappen-gedrag, kookgewoontes en levensstijl. Op deze manier kunnen we dagelijkse en permanente keukengoederen een goede plek in de keuken geven. En kunnen we de juiste kast- en lade-indelingen bepalen.

Kast met lades

De ideale werkhoogte

Veel mensen denken er niet eens bij na: maar de hoogte van het werkblad in jouw keuken moet op jouw lengte afgestemd zijn. Zo hoef je niet te bukken of op je tenen te gaan staan om je comfortabel door je keuken te bewegen. 

Werkhoogte

 

Persoonlijk advies Bekijk het inspiratieboek  Bekijk de keukencollectie

Voor particulieren Bruynzeel Keukens voor de particuliere markt Voor de zakelijke markt Bruynzeel Keukens voor de zakelijke markt

Welkom thuis.

Bruynzeel Keukens is er voor iedereen.
Kies hieronder hoe je verder wilt gaan.
Deze keuze hoef je maar één keer te maken.