Kleine keuken

Keukens. We hebben ze in alle soorten en maten. In allerlei kleuren en gemaakt met diverse materialen. Wanneer er gesproken wordt over de ideale keuken, denkt men al snel aan een grote woonkeuken met ruim kookeiland die het middelpunt is van een grote woonboerderij of luxe loft. Helaas is die ruimte niet voor iedereen weggelegd en is het soms nog best een puzzel om met de beschikbare keukenruimte een functionele en mooie keuken te ontwerpen. Daarom leek het ons tijd om de kleine keuken in de spotlights te zetten! Hoe ga je om met weinig ruimte in de keuken en laat je de ruimte groter lijken met de keuze voor een juiste keukenopstelling? We laten je de charme én mogelijkheden zien van de kleine keuken. 

Een kleine keuken ontwerpen

Retailcoach bij Bruynzeel Keukens vertelt graag hoe je binnen een kleine keukenruimte een functionele keuken kunt ontwerpen. In de video laat hij zien hoe hij een kleine keuken ontwerpt binnen maar liefst 6,25m2. Op deze wijze blijft er genoeg ruimte over om de rest van je woning en/of tiny house in te richten.

Kleine keuken ideeën 

Graag laten we zien hoe een kleine keuken inspiratie kan bieden in jouw interieur. Met behulp van praktische kleine keuken ideeën stel je een compacte keuken samen binnen de beschikbare ruimte die ook nog eens een echte eyecatcher is. 

  • Kies de keukenopstelling die past bij jouw keukenruimte. Onze aankoopadviseur in de winkel adviseert je graag vrijblijvend en helpt je bij het creëren van meer ruimte in een kleine keuken;
  • Maak gebruik van kleur om je kleine keuken op te laten vallen of kies juist voor licht kleurgebruik om de kleine keukenruimte groter te laten ogen;
  • Bedenk goed hoeveel opbergruimte je nodig denkt te hebben. Doe je een keer per week veel boodschappen of elke dag voor dezelfde avond? Dit heeft veel effect op de voorraad die je moet opbergen in de keuken;
  • Heb je een servieskast in huis? Of gaat al jouw servies in de keukenkasten? Ook dit heeft veel invloed op de opbergruimte die je nodig hebt in de keuken;
  • Kies voor slimme oplossingen in de keukenkasten. Heb je bijvoorbeeld een kleine hoekkeuken? Kies dan voor een hoekkast die je van extra opbergruimte voorziet. Een voorbeeld is de hoekkast van Lemans;
  • Maak slim gebruik van de ruimte boven je keuken. Door de keuze voor bovenkasten ontstaat extra kastruimte en opbergruimte. Bovendien kun je de bovenkasten ook stapelen zodat je de totale ruimte kan benutten maar hou er rekening mee dat je er dan wellicht slechter bij kunt. Daarnaast hebben we in onze nieuwe 780 lijn extra hoge bovenkasten van 1040 mm, 1170 mm en 1300 mm hoog. Liever geen bovenkasten? Dan kun je ook kiezen voor stoere wandplanken of regaalkasten om wat mooie keukenspullen en/of servies kwijt te kunnen; 
  • Show jouw keukengerei door het aan een rek te hangen of schaf een stoere magnetische strip voor aan de muur aan, waar je al je messen op kwijt kunt; 
  • Bouw de apparatuur in. Een kleine keuken is het meest functioneel met inbouwapparatuur. Doordat alle keukenapparatuur is ingebouwd, heb je geen last van bijvoorbeeld een losstaande koelkast of fornuis. Kies daarnaast voor apparatuur met meerdere functies: zoals een combioven of een koelkast met vriesvak. 

Bruynzeel keuken Jura chanello

Kleine hoekkeuken

De grote vraag bij het ontwerpen van een kleine keuken is: welke opstelling is het meest functioneel in jouw keukenruimte? Wil je een kleine keuken, waarbij je wel een ruimtelijke situatie creëert? Kies dan voor een hoekkeuken. Door te kiezen voor een hoekopstelling ontstaat een kleine open keuken en maak je vanuit de keuken gemakkelijk contact met het woongedeelte van jouw woning. Een goed voorbeeld hiervan is de Jura chanello.

Wanneer je een kleine smalle keuken hebt, is het goed te kijken welke opstellingen mogelijk zijn. Hoeveel opbergruimte wens je in jouw keuken? Misschien heb je al genoeg aan een rechte keukenopstelling. Of maak je de keuken net iets groter door voor een kleine hoekkeuken te kiezen. Voor een kleine keuken kan ook de parallelopstelling heel goed werken. Zo hou je op een klein keukenoppervlak alles binnen handbereik. Hou er bij een kleine smalle keuken echter rekening mee dat wel alle kasten en lades open kunnen. 

Kookeiland kleine keuken

We kijken zoveel mogelijk naar jouw wensen en de mogelijkheden die jouw keukenruimte biedt. Zo kan het zijn dat je ondanks de kleine keukenruimte toch graag een kookeiland wilt. Hou er rekening mee dat een kookeiland een groot deel van de beschikbare keukenruimte in beslag neemt. Door te kiezen voor een werkeiland met een zitje of kookeiland met een zitje, kun je de het keukeneiland direct gebruiken als praktische plaats om te ontbijten, lunchen, dineren of borrelen. Het eiland neemt in dat geval plaats in van je beschikbare keukenruimte, maar een eettafel of zitje in de keuken is niet meer nodig. 

Een andere optie voor een kookeiland in een kleine keuken, is de keuze voor een schiereiland. Net zoals bij de Atlas puur eiken. Hierbij staat het kookeiland niet los in de keukenruimte, maar zit het met een deel vast aan de muur, waardoor je iets meer ruimte overhoudt. 

Atlas puur eiken

Atlas acacia

Kleine open keuken

Lekker koken en toch contact hebben met je huisgenoten en/of visite? Het kan met een open keuken. Ook wanneer je een kleine open keuken hebt, is de keuze voor de juiste en functionele opstelling weer essentieel. Eerder kwam de kleine hoekkeuken al aan bod: een handige opstelling om een ruim en open sfeer te creëren in de keuken. Een rechte opstelling met of zonder kastenwand of een parallelopstelling is daarnaast een goed alternatief. Maar ook een kleine U-keuken biedt vele mogelijkheden voor de kleine keukenruimte. Met een kleine U-keuken maak je optimaal gebruik van de beschikbare keukenruimte en creëer je extra werkruimte in de kleine keuken. Toch heb je nog steeds het gevoel van een kleine open keuken, waarbij je gemakkelijk in contact staat met de rest van de ruimte. Door de toevoeging van een zitje, maak je de kleine open keuken nog toegankelijker. 

Kleine keuken opbergruimte

We deelden al een aantal kleine keuken ideeën die betrekking hadden op de opbergruimte in jouw kleine keuken. Niet alleen hebben we gesproken over de voorbeelden op het gebied van het opbergen van voorraad en servies, maar ook hebben we het gehad over de keuze voor bovenkasten, slimme kastoplossingen en het ophangen van keukengerei en messen aan de muur. Toch kan de keuken ook nog een andere rol hebben als het gaat om opbergen. 

Sommige huishoudens maken gebruik van een bijkeuken: een kleine keuken met een spoelbak en kraan en extra opbergmogelijkheden. Vaak wordt dit gecombineerd met bijvoorbeeld een washok. Deze kleine keukens kunnen we bij Bruynzeel Keukens gemakkelijk op maat ontwerpen, waarbij we rekening houden met al jouw wensen. 

Bijkeuken Bruynzeel Keukens

Moodboard

Moodboard: de basis voor een nieuwe keuken

Er zijn veel keuzes die je moet maken wanneer je een nieuwe keuken gaat samenstellen. Het helpt hierbij om je keukenwensen te verzamelen en visueel te maken. In onze Moodboard Maker breng je in een paar eenvoudige stappen jouw keukenwensen tot leven. Extra handig: download en deel je moodboard via onze website met vrienden, familie of collega's. 

Moodboard maken

Voor particulieren Bruynzeel Keukens voor de particuliere markt Voor de zakelijke markt Bruynzeel Keukens voor de zakelijke markt

Welkom thuis.

Bruynzeel Keukens is er voor iedereen.
Kies hieronder hoe je verder wilt gaan.
Deze keuze hoef je maar één keer te maken.