Keuken

Waar let je op bij het kiezen van een afzuigkap?

Bij het kiezen van de juiste afzuigkap houd je rekening met de keukenopstelling, de ruimte die aanwezig is en natuurlijk met jouw wensen en smaak. Maar waar let je nog meer op bij het kiezen van een afzuigkap? Met deze checklist kom je wellicht een stapje dichter bij jouw beste keuze. 

Blikvanger of fraai weggewerkt?

Mag de afzuigkap een echte blikvanger zijn in je keuken? Of kies je toch liever voor een inbouw afzuigsysteem die je bijna niet ziet, ruimtebesparend is, maar wel optimaal zijn werk doet? Bekijk wat je persoonlijke smaak is en welke ruimte aanwezig is in de keuken om een goede keuze te maken. 

Pelgrim


Inbouw of eilandopstelling?

Een inbouw afzuigkap kan van onderaf gemonteerd worden in een getimmerde of een bestaande schouw of koof. Voordeel hiervan is dat een inbouwunit is weggewerkt, waardoor je goed zicht hebt op jouw pannen en de rest van de keuken meer in het oog springt. Afzuigkappen boven een eilandopstelling kunnen ook opgaan in het plafond, maar evengoed dienen als sieraad voor je keuken door ze juist wel in het oog te laten springen door fraai design. 

Met motor of motorloos? 

Een afzuigkap met motor werkt zeer effectief, maar verbruikt ook iets meer energie, omdat je warme lucht naar buiten blaast. Veel huizen en appartementen hebben tegenwoordig een centraal ventilatiesysteem, waarop motorloze afzuigkappen zoals die van Pelgrim kunnen worden aangesloten. Hiermee denk je duurzaam én aan je portemonnee. Heb je geen ventilatiesysteem, dan kan je kiezen voor een directe afvoer naar buiten of een recirculatiesysteem. Dit systeem filtert de afgezogen lucht in een koolstoffilter en blaast de gezuiverde schone lucht weer terug in je woning.

Tip: Kies voor een afzuigkap met het “Groene keuze” label vanwege zijn energiezuinigheid. 

Vetfilters of ook fijnstoffilters? 

Elke afzuigkap beschikt over 2 of 3 vetfiltercassettes die vet  en kookdampen absorberen. Reinig deze cassettes 1 maal per maand voor optimale werking. Maar kijk ook naar andere filters in het apparaat. 

  • Koolstoffilters: Zorgen ervoor dat geurtjes worden geneutraliseerd. Deze filters gaan 3 tot 5 maanden mee.
  • Fijnstoffilters: Zuiveren de lucht door koolstoffilter en neutraliseert geurtjes, zorgt voor filtering en reiniging van de lucht en gaat ongeveer 1 jaar mee. 
  • PlasmaMade filters: Zuiveren de lucht door natuurlijke moleculaire reactie. Geuren worden geneutraliseerd en lucht wordt gefilterd en gereinigd. Ze zijn duurder in aanschaf, maar gaan ongeveer 10 tot 15 jaar mee.

 

Alleen tijdens koken of schone keukenlucht? 

Om lekker en prettig te kunnen koken is een goede afzuigkap onmisbaar, want afzuiging zorgt ervoor dat waterdamp, vetdeeltjes en geuren die vrijkomen tijdens het koken goed afgevoerd of ververst worden. Stem de breedte van de afzuigkap dan ook altijd af op de afmeting van de kookplaat: minimaal zo breed, liefst breder dan de kookplaat voor optimale afzuiging. Vind je kookluchtjes die langer blijven hangen vervelend én denk je bewust aan een schoon binnenklimaat in de keuken? Kies dan een afzuigkap met naloopstand of opfrisfunctie, die om de zoveel uur automatisch (op stand 1) de lucht in je keuken zuivert. Geuren worden geneutraliseerd en de lucht wordt gefilterd en gereinigd, wel net zo gezond! 

Let tot slot op het gebruiksgemak van de afzuigkap! Kijk naar knoppen, hoeken en schoonmaakgemak. Bij Pelgrim kiest men voor zowel een fraai design áls voor praktisch gebruik in je keuken. Mooi makkelijk van Pelgrim

Pelgrim

Afzuigsysteem voor gezonde luchtkwaliteit in je keuken 

Niets is lekkerder dan uitgebreid koken in je keuken. Maar wist je dat na het koken de kookdampen die blijven hangen in je huis, bij slechte afzuiging of ventilatie ongezond zijn? Als je aandacht hebt voor je gezondheid, is een goed werkend afzuigsysteem een must voor elke keuken.

Fijnstof in de lucht

De kookdampen, vetdeeltjes en geuren die vrijkomen tijdens het koken, zorgen voor fijnstof in de lucht. Fijnstof is een combinatie van vaste en vloeibare deeltjes die rondzweven en van grootte en chemische samenstellingen variëren. Uit onderzoek van TNO is gebleken dat de meeste fijnstof ontstaat tijdens het bakken en braden van vlees en groenten. Wanneer deze fijnstof niet wordt ge-zuiverd en afgevoerd, kan dit zorgen voor gezondheidsklachten. 

De fijnstoffen zijn met het oog bijna niet waarneembaar, maar je lichaam moet er wel tegen werken om het op te ruimen. Doordat woningen tegenwoordig optimaal geïsoleerd zijn, kan de fijnstof niet gemakkelijk weg. Zorg dus voor een goed afzuigsysteem met voldoende afzuigcapaciteit voor het verwijderen van kookdampen en het zuiveren van de lucht. 

Afzuigsystemen


Opfrissen en zuiveren

Pelgrim heeft diverse afzuigkappen in het assortiment die de lucht afzuigen, opfrissen en zuiveren. Je kunt ook kiezen voor afzuigkappen met automatische opfrisfunctie. De opfrisfunctie zorgt ervoor dat de afzuigkap gedurende 12 uur elk uur automatisch wordt ingeschakeld op stand 1. De lucht wordt gezuiverd, nadat je uitgebreid gekookt hebt met bijvoorbeeld sterk geurende ingrediënten. 

Inductie plus geïntegreerde afzuiging 

Koken op een inductiekookplaat heeft de voorkeur boven koken op gas. Bij gasverbranding komen meer verbrandingsgassen vrij, dan bij verwarmen met inductie. De nieuwste en slimste trend van Pelgrim is de inductie met afzuiging. Hierbij  is de afzuiging geïntegreerd in de inductiekookplaat en heeft een ruimtebesparend effect. Het zorgt voor een optimale afvoer van kookdampen, is functioneel in gebruik en heeft een fraai design.

Kies het juiste filter 

Een afzuigkap bevat vetfilters die je gemakkelijk uit kan nemen en kunt reinigen. Pelgrim biedt bovendien ook koolstof-, fijnstof- en PlasmaMade filters voor een gezond binnenklimaat. Informeer ernaar bij ons in de winkel.

Nog meer tips?

Hopelijk hebben we je zo een stapje verder geholpen in de weg naar jouw nieuwe afzuiginstallatie of keuken. Op zoek naar nog meer keuken inspiratie en tips? Bekijk dan onze uitgebreide keukencollectie of maak eenvoudig een moodboard aan. Wil je onze keukens in het echt zien? Dan ben je natuurlijk van harte welkom in een van onze winkels. Maak direct en eenvoudig een vrijblijvende ontwerpafspraak

 

Voor particulieren Bruynzeel Keukens voor de particuliere markt Voor de zakelijke markt Bruynzeel Keukens voor de zakelijke markt

Welkom thuis.

Bruynzeel Keukens is er voor iedereen.
Kies hieronder hoe je verder wilt gaan.
Deze keuze hoef je maar één keer te maken.