8 tips bij het overwegen van een nieuwe keuken

8 tips bij het overwegen van een nieuwe keuken

De keuken is veelal het middelpunt van het huis. De plaats waar je de heerlijkste gerechten kookt: van een uitgebreid diner voor de hele familie tot comfort food voor jezelf. De plaats waar je samen de dag doorspreekt, waar huiswerk gemaakt wordt en waar je tijdens het koken misschien wel keihard meeblèrt met je favoriete nummer. 

Magnetronmaaltijdenkoning of keukenprinses

Bijna elke dag wordt de keuken gebruikt: of je nu een magnetronmaaltijdenkoning of keukenprinses bent: je kan er niet omheen dat de keuken een centrale rol heeft in menig huishouden. Maar hoe relevant is je keuken vandaag de dag nog voor jouw leefsituatie? Misschien zat de huidige keuken al wel in de woning toen je deze kocht én blijkt de kastindeling toch niet even praktisch te zijn. Of kocht je de keuken in een tijd dat je alleen was of met zijn tweeën en heb je inmiddels een gezin van vier! We nemen je graag mee in 8 redenen, al zijn er natuurlijk een ontelbaar aantal redenen te benoemen, die je kunt overwegen om eens naar een nieuwe keuken te kijken. 

Keukencollectie bekijken

Koken in Bruynzeel keuken Staalblauw

Klanten in Bruynzeel keuken

1: Je kunt je keuken steeds meer personaliseren

Iedereen heeft andere wensen. Ook op het gebied van interieur. En hoe gaaf is het om een keuken in huis te hebben staan die een echte eyecatcher is. Zo’n keuken die niemand anders heeft? Iedereen is hier stiekem wel naar op zoek, maar waar begin je? En welke mogelijkheden zijn er allemaal? 

Laten we je meteen één ding vertellen: de mogelijkheden zijn echt oneindig! Keukenopstellingen zoals je ze in winkels ziet, staan er puur om je een beeld te geven van enkele mogelijkheden: verschillende opstellingen, kleuren en materialen. Het ontwerpen van een keuken gebeurt namelijk altijd op maat. Een keuken kopen precies zoals hij in de winkel staat, gebeurt maar zelden.  

Wanneer je de keukenwinkel bezoekt voor een vrijblijvend ontwerpadvies, ontvang je een 3D keukenontwerp op maat. Er wordt specifiek gekeken naar de keukenruimte die je beschikbaar hebt in huis, jouw wensen op het gebied van stijlen, kleuren en materialen en jouw levenssituatie. Je krijgt een eerste indruk van een mooie, functionele keuken die helemaal past bij jou.

2: Groene keuken, blauwe keuken of roze keuken? 

 Laten we beginnen met de kleur van je keuken. Een keuken koop je niet zomaar en het is belangrijk om er goed over na te denken dat de keuken die je vandaag de dag aanschaft over 10 jaar ook nog mooi is en bij je past. Voor welke kleur kies je dan? Wij adviseren om vooral rekening te houden met je eigen smaak en daarbij de toekomst niet uit het oog te verliezen. Als het goed is, koop je niet zo heel vaak in je leven een nieuwe keuken en je kijkt er zolang je in het huis woont veel tegenaan. Je wilt geen keuken in huis hebben staan, die het net niet helemaal is omdat je hem toch niet in je lievelingskleur hebt gekozen. 

Anderzijds moet de keuken ook matchen bij de rest van het huis, wanneer je in de toekomst de muren schildert of nieuwe meubels aanschaft. Blijf dicht bij jezelf en durf af en toe ook wat lef te tonen, als dat ervoor zorgt dat je elke dag met een glimlach naar je keuken kijkt. 

Bruynzeel keuken Atlas indigoblauw

Rookglas bovenkast Bruynzeel keuken Atlas greige

3: Combineer verschillende materialen en vind jouw keukenmatch

Wist je dat het ook mogelijk is om materialen te combineren? Zo hoeft de keuken niet altijd helemaal uit één type kleur of materiaal te bestaan, maar kun je deze matchen met andere tonen in je interieur. Heb je bijvoorbeeld elementen van hout, staal of beton in huis? Dan kun je dit ook terug laten komen in de keuken, eventueel in combinatie met een kleur, wat rust en eenheid uitstraalt. 

Combineer bijvoorbeeld een houten keuken met een blad in betonlook, zoals bij de Atlas Trend metaalzwart. Of voeg stalen regaalkasten toe aan de keuken om je mooiste accessoires in weg te zetten. Ook kun je gebruik maken van glas: denk bijvoorbeeld aan het gebruik van rookglas bij de bovenkasten van de keuken. Met deze opties maak je jouw keuken nog persoonlijker. 

4: Apparatuur wordt steeds slimmer

Waar je tien tot vijftien jaar geleden vooral apparatuur aanschafte omdat je het nodig had in de keuken, is het tegenwoordig steeds meer een gadget. Ten eerste ziet keukenapparatuur, zoals ovens en de afzuigkap, er tegenwoordig veel strakker en mooier uit. Naast het feit dat de keukenapparatuur goed moet werken, matcht het ook steeds meer bij het design van de rest van de keuken. 

Maar apparatuur is ook slimmer. Tegenwoordig kun je via apps op je telefoon de muziek in huis regelen en licht in alle kleuren van de regenboog creëren. Via slimme, virtuele assistenten is al een hoop mogelijk. Wist je dat dit in de keuken ook het geval is? Zo zijn er slimme ovens die je via een app kunt bedienen. Ideaal om wanneer je in bed ligt op zondagochtend de oven alvast voor te verwarmen en een melding te krijgen wanneer je verse croissants gaar zijn. Via een app op je telefoon bekijk je de heerlijkste recepten en stel je de oven meteen in op de juiste stand en temperatuur.

De slimme extra functies gelden ook voor andere apparaten: zo kun je sommige kookplaten met de afzuigkap verbinden. Daarnaast heb je kranen die naast koud en warm water ook kokend of bruisend water uit de kraan kunnen toveren. En zelfs de vaatwasser heeft slimme functies: of het nu een design uitstraling is door mooie lichten aan de binnenkant of juist de projectie op de grond die aangeeft hoelang de vaatwasser nog moet voor de wasbeurt klaar is: overal is aan gedacht. 

De afzuigkap was vroeger voor veel mensen een doorn in het oog. Een groot, robuust ding dat meteen opviel in het aanzicht van de keuken. Daar is de laatste jaren een hoop in veranderd: zo hebben we nu afzuigkappen van Wave in het assortiment. Deze afzuigkappen zijn heuse designstukken in het interieur en doen hun werk ook nog eens goed. Verder kun je er ook voor kiezen om de afzuiging te integreren in de kookplaat: zo hou je het strak en opgeruimd in de keuken. Of kies voor een klassieke afzuigkap, maar dan in een mooie matzwarte kleur. Meteen een stuk chiquer.

D-beugel Manor Bruynzeel keuken Atlas Trend roodbruin

5: Je kan veel meer opbergruimte en werkruimte in je keuken creëren 

De meest genoemde keukenergernissen zijn te weinig werkruimte, een te kleine keuken en te weinig opbergruimte. Vergelijkbare ergernissen die met een functionele indeling van de keukenruimte gemakkelijk zijn weg te nemen. En zeg nou zelf: waarom zou je jezelf elke dag ergeren aan dezelfde keukenongemakken? 

Zoals eerder benoemd, wijzigt je leefsituatie door de jaren heen. Hierdoor krijg je ook andere behoeften. Je huishouden breidt uit, je krijgt meer spullen, doet meer boodschappen en zo ontstaat ook te weinig opbergruimte. Door het in kaart brengen van jouw leefsituatie, weet je waar je in je keuken aan toe bent. Denk hierbij ook aan de toekomst: wat verwacht je in de komende jaren nog te gaan doen? En hoe moet jouw keukenruimte hier op voorbereid zijn? 

Graag vertellen we je meer over functionaliteit. Dit is een van de belangrijkste speerpunten in de keuken. Met behulp van een aantal simpele vragen, breng je jouw wensen in kaart. 

Hoe ziet jouw looproute in de keuken eruit? 

Bij Bruynzeel Keukens werken we met 5 keukenzones: voorraad (boodschappen, hierbij hoort ook de koelkast), opbergen (denk hierbij aan pannen, kookgerei en servies), spoelen en afval (de wasbak met gootsteenkast), voorbereiden (de werkruimte op het aanrechtblad waar je bijvoorbeeld groenten snijdt) en koken en bakken. Wanneer je de 5 zones in de juiste volgorde plaatst, zal je tot wel 20% minder lopen in de keuken. 

Keukenzones

Interne lades Atlas Roodbruin

Hoe vaak doe je boodschappen? 

Dit klinkt misschien als een gekke vraag, maar bepaalt veel als het gaat om de ruimte die je moet besteden aan voorraad. Doe elke dag boodschappen voor het avondeten? Dan heb je misschien minder opbergruimte nodig. Doe je juist een keer per week veel boodschappen voor de hele week? Hou er dan rekening mee dat je meer kasten nodig hebt voor het opbergen van de voorraad of misschien moet kiezen voor een koelkast met meer inhoud. 

Hoe groot is je huishouden? 

Wederom een belangrijke vraag als het gaat om voorraad en opbergen. Wanneer je alleen woont, heb je misschien minder opbergruimte nodig. Dit geeft gelegenheid om bijvoorbeeld een kast apart te houden waar je kookboeken of je mooiste servies kunt wegzetten. Heb je een huishouden van zes personen, dan heb je deze kasten misschien juist nodig om alle voorraad in kwijt te kunnen. 

Gezin in Bruynzeel keuken Staalblauw

Linkshandige en rechtshandige keuken

Wat zijn je kookgewoontes? 

Vinden jullie het gezellig om samen te koken? Dan is voldoende werkruimte extra belangrijk. Breng je kookgewoontes in kaart om in te schatten hoeveel werkruimte je nodig hebt. Let daarbij extra op: wie is degene die het meest kookt? Hoelang is deze persoon? En is deze persoon links- of rechtshandig? Zo zorg je voor ergonomie en een logische looproute in de keuken. 

Kijk tot slot ook naar de andere beschikbare ruimte in huis: wil je alle voorraad- en opbergruimte in de keuken gebruiken? Of heb je een mooie voorraadkast en servieskast waar je ook spullen in kwijt kan en/of wil? Is het mogelijk om de keuken uit te breiden met bovenkasten? Of een mooie plank aan de wand voor je mooiste servies? Allemaal mogelijkheden waarmee je extra opbergruimte creëert. 

6: Keukens zijn vandaag de dag een stuk duurzamer

Het creëren van een betere wereld begint bij jezelf. Bij Bruynzeel Keukens beseffen we dat maar al te goed. Bij de productie van onze keukens en bijvoorbeeld de inkoop van onderdelen, is duurzaamheid een belangrijk speerpunt. Niet alleen in ons specifieke productieproces, maar in de gehele keten zoeken we samenwerkingen op. Met uiteindelijk één doel: een circulaire economie, waarbij afvalstromen niet meer bestaan. 

Hoe kun je als particuliere consument duurzaamheid terug brengen in je keuken? We vertellen je graag meer over de mogelijkheden die we bij Bruynzeel Keukens bieden. 

Te starten met het productieproces: het productieproces bij Bruynzeel Keukens is volledig CO2 neutraal. Daarnaast gaan we slim om met onze afvalstromen: wat voor ons afval is, kan voor een ander namelijk nog heel waardevol zijn. Zo gaat een deel van het rest spaanplaat dat we overhouden bij productie terug naar onze leverancier, welke er weer nieuw spaanplaat van maakt. Zaagafval wordt gebruikt om de fabriek te verwarmen. 

Als consument kun je vooral onderscheid maken door de keuze voor bepaalde keukentypes, apparatuur en materialen. Onze Atlas keukendeur heeft al meer dan 15 jaar het Milieukeurcertificaat en is daarmee ons meest duurzame keukenfront. De Atlas keuken voldoet tijdens de hele levenscyclus aan strenge eisen op het gebied van materialen, productiewijze en latere demontage. Wat uniek is aan het Milieukeurcertificaat, is dat de eisen bovenwettelijk zijn. 

Dat geldt ook voor het type aanrechtblad: hoe zijn deze geproduceerd? Zijn ze biologisch afbreekbaar? Hebben ze duurzaamheidscertificaties? Afhankelijkheid van jouw specifieke duurzaamheidswensen is er altijd een aanrechtblad te vinden dat hier helemaal bij past. 

Op het gebied van apparatuur raden we aan te kiezen voor een inductiekookplaat en apparaten met energielabel A of hoger. Hou daarnaast ook rekening met de verlichting die je plaatst de keukenruimte. Kies hierbij voor LED verlichting. 

Moodboard Atlas greige

7: Je kunt thuis al starten met het in kaart brengen van jouw wensen

Inspiratie op doen kan vandaag de dag helemaal op jouw eigen manier. Dit betekent dat je niet direct naar de keukenwinkel hoeft te rennen om dezelfde dag nog een keuken te kopen. Online bieden we tal van inspiratie en informatie waardoor je weloverwogen een besluit kunt nemen.

Naast het bekijken van de uitgebreide keukencollectie is het ook mogelijk je eigen moodboard samen te stellen. Maak in een paar stappen jouw keukenwensen visueel. Kies je vloer, wandkleur en maak vervolgens een keuze uit onze keukendeuren, werkbladen, grepen en kranen. Het resultaat? Een inspirerend moodboard als basis voor jouw nieuwe keuken. Download het moodboard, deel het met vrienden of plaats het meteen op social media. Enthousiast geworden? 

Ga meteen aan de slag!

8: Onderhandelen over de prijs is niet nodig

Maak vrijblijvend een afspraak voor een ontwerpadvies. Je ontvangt een 3D-keukenontwerp en transparante offerte. In deze offerte laten we je precies zien hoe de prijs van jouw keuken tot stand komt. In een eenvoudig overzicht vind je de prijzen van de verschillende keukenonderdelen. Zo kun je zelf afwegen of dit jouw keuken wordt, of dat je misschien nog iets wilt wijzigen. 

Maak een afspraak

Ontwerpgesprek
Voor particulieren Bruynzeel Keukens voor de particuliere markt Voor de zakelijke markt Bruynzeel Keukens voor de zakelijke markt

Welkom thuis.

Bruynzeel Keukens is er voor iedereen.
Kies hieronder hoe je verder wilt gaan.
Deze keuze hoef je maar één keer te maken.