De linkshandige keuken

De linkshandige keuken

Ben je rechtshandig, dan denk je misschien niet zo na over de volgende zaken: het snijden van brood, het openen van een blik of het knippen met een schaar. Dit komt omdat messen, blikopeners en scharen over het algemeen voor rechtshandigen zijn ontworpen. Probeer maar eens met je linkerhand in een stuk papier te knippen. Een stuk lastiger, toch? Tien procent van de bevolking is linkshandig en krijgt dagelijks te maken met de ongemakken van deze voor de rechtshandige mens ingerichte wereld. In deze blog lees je hoe je het in en om de keuken zo aangenaam mogelijk kunt maken voor linkshandigen. 

Een functionele keuken

Bij alles wat we bij Bruynzeel Keukens doen, maken we het leven in en om de keuken makkelijker voor zoveel mogelijk mensen. Dat betekent dat de keuken naast mooi en betaalbaar vooral ook praktisch en dus functioneel moet zijn. Om die reden werken wij tijdens het samenstellen van een nieuwe keuken altijd vanuit het persoonlijke keukenvraagstuk. Ben je linkshandig? Dan kunnen we voor jou een linkshandige keuken ontwerpen. Nieuwsgierig? In de winkel gaan we graag aan de slag met jouw wensen. 

Laat je adviseren

Jura Chanello

Keukenzones

De vijf keukenzones

Ongeacht de vorm en grootte van de keuken, kan iedere keuken ingedeeld worden in vijf zones: voorraad, opbergen, spoelen & afval, voorbereiden en koken & bakken. Wanneer je deze zones in de juiste volgorde plaatst, betekent dit dat je aanzienlijk minder hoeft te lopen in de keuken. Voor rechtshandigen worden deze zones altijd met de klok mee gepland. De juiste volgorde voor linkshandigen is andersom: tegen de klok in dus. 

Alles net andersom

Een drankje pakken uit de koelkast in een rechtshandige keuken? Zelfs dat is voor iemand die linkshandig is erg ongemakkelijk. Wanneer je rechtshandig bent, moet de koelkast naar links opendraaien. Zo kun je met je rechterhand de inhoud eruit halen. Voor linkshandige gebruikers is dat, jawel, net andersom! Let als linkshandige dus goed op dat je kiest voor een koelkast die naar rechts opendraait. 

De vaatwasser bevindt zich, in een keuken ingericht naar de vijf keukenzones, naast de opbergzone. Dit heeft als voordeel dat je niet heen en weer hoef te lopen tijdens het leegruimen van de vaatwasser. Ook wanneer je linkshandig bent, kan de vaatwasser hier blijven staan. Wel wordt in een linkshandige keuken de vaatwasser bij voorkeur rechts van de gootsteenkast geplaatst. Meer weten over functionaliteit in de keuken? Lees hier verder.

Linkshandige en rechtshandige keuken

Besteklade Jura Chanello

Linkshandig keukengereedschap

Gelukkig worden de ongemakken waar linkshandigen dagelijks mee te maken krijgen steeds vaker erkend. Zo is er een online webshop waar alleen producten voor linkshandigen worden verkocht en ook wanneer je op bol.com op zoek gaat naar producten voor linkshandigen. Dit varieert van koksmessen, vismessen en keukenscharen tot aan kurkentrekkers en dunschillers. 

Linkshandig onhandig?

Linkshandig zijn gaat helaas af en toe gepaard met ongemakken, maar zijn er ook voordelen? Jazeker! Zo zijn linkshandigen beter in conceptueel en abstract denken. Daarnaast hebben ze een groter probleemoplossend vermogen. Niet zo gek, aangezien linkshandigen in de rechtshandige wereld op zoek moeten naar creatieve oplossingen voor hun ongemakken. Bekende linkshandige creatievelingen zijn onder meer Lady Gaga en Paul McCartney. 

Daarnaast hoor je ook bij sporten dat linkshandig zijn in het voordeel kan werken. Denk alleen al aan het gebruik van de backhand bij het spelen van tennis. Bij boksen is het bijvoorbeeld een groot voordeel om linkshandig te zijn. Men verwacht namelijk niet om zomaar van rechts te worden aangevallen. In het voetbal zijn Messi en Maradona linksbenige spelers....... dat zegt genoeg toch? 

Werkplek Atlas staalblauw

Uitleg handige kasten

Tijd voor een linkshandige keuken!

Ben jij de ongemakken van een rechtshandige keuken zat? Zie, voel en ervaar onder het genot van een kop koffie verschillende keukenopstellingen, kleuren en materialen. Uiteraard geven de keukenadviseurs van Bruynzeel Keukens daar deskundig advies. Daarnaast ontvang je een keukenontwerp op maat en een transparante offerte.

Afspraak maken

Voor particulieren Bruynzeel Keukens voor de particuliere markt Voor de zakelijke markt Bruynzeel Keukens voor de zakelijke markt

Welkom thuis.

Bruynzeel Keukens is er voor iedereen.
Kies hieronder hoe je verder wilt gaan.
Deze keuze hoef je maar één keer te maken.