Wat is inductie? 

Aardgasvrij wonen wordt steeds meer de norm: nieuwbouwhuizen worden alleen nog maar aardgasvrij gebouwd en steeds meer gemeentes gaan aan de slag om bestaande wijken die verwarmd worden met gas en koken met gas aardgasvrij te krijgen. Graag vertellen we je meer over het alternatief voor koken op gas, namelijk: koken op inductie. Wat is inductie? En wat zijn de voordelen van inductie koken?

Optimale bereiding

De kookplaat is een van de belangrijkste onderdelen van de keuken: de plaats waar je de lekkerste gerechten bereid. Van een snelle maaltijd voor jezelf tot een heerlijke uitgebreide kooksessie met de hele familie. Op de kookplaat moet je niet alleen voldoende pannen kwijt kunnen, maar ook de kookbeleving en smaken van de gerechten moeten hierbij optimaal zijn. De overstap van een gaskookplaat naar een inductiekookplaat kan even wennen zijn, maar levert je veel voordelen op. 

Koken in Bruynzeel keuken Staalblauw

Inductiekookplaat Bruynzeel keuken Atlas Trend cubaniet

Voordelen van inductie

Koken op een inductiekookplaat kent vele voordelen. We zetten er kort een aantal op een rijtje: 

  • Koken op inductie is gemakkelijk
  • Koken op inductie is veilig
  • Een inductiekookplaat is gemakkelijk schoon te maken
  • Slechts 10 tot 20% van de energie gaat verloren bij het koken op een inductiekookplaat
  • Koken op inductie is snel 

Hoe werkt inductie?

Allereerst vertellen we graag hoe inductie koken werkt en wat het verschil is tussen een keramische en inductie kookplaat. Net als een keramische kookplaat, werkt een inductiekookplaat op stroom. Toch zit de techniek heel anders in elkaar. Inductiestroom wordt opgewekt met behulp van een magnetisch veld dat ontstaat in de kookplaat. Wanneer je een pan op de inductiekookplaat zet, wordt in de bodem stroom opgewekt, welke omgezet wordt in warmte. Energie wordt op een snelle en veilige manier overgedragen van de kookplaat naar de pan.

Inductiekookplaat Bruynzeel keuken Atlas Trend metaalzwart

Welke pannen voor inductie? 

Omdat de stroom bij een inductie kookplaat wordt opgewekt met behulp van een magnetisch veld, is het noodzakelijk dat deze magnetisch is. Op deze manier kan de wrijving en warmte ontstaan. Wil je testen of jouw pannen geschikt zijn voor koken op inductie? Dat kan heel makkelijk! Hou een magneetje tegen de onderkant van de pan. Blijft het magneetje plakken? Dan kun je met deze pan koken op inductie. 

Wanneer pannen gemaakt zijn van 100% RVS, koper of aluminium kun je ze niet gebruiken op inductie. Tenzij er een magnetische laag in de bodem is verwerkt. We raden het aan om je bij twijfel altijd goed te laten informeren, voordat je de betreffende pan daadwerkelijk aanschaft. 

Koken op inductie werkt het beste wanneer je gebruik maakt van vlakke pannen. Omdat de kookplaat contact maakt met de bodem van de pan, wordt deze het beste verwarmd wanneer de bodem vlak is. Dit betekent echter niet dat je helemaal niet meer kunt koken op inductie wanneer een pan wat krom getrokken is. Hou er wel rekening mee dat in dat geval niet meer overal gelijkmatig verwarmd wordt en het dus meer energie kan kosten om je maaltijd te bereiden. Let ook op dat de bodem van eerder gebruikte pannen (bijvoorbeeld op een gaskookplaat) niet beschadigd zijn. Dit kan voor krassen zorgen op de nieuwe kookplaat.

Fornuis met inductiekookplaat Bruynzeel keuken Olympia olijfgroen

Wat kost een inductie kookplaat? 

Bij Bruynzeel Keukens hebben we een ruim aanbod aan inductiekookplaten van verschillende leveranciers. De prijs van een inductiekookplaat is afhankelijk van onder meer de grootte, het aantal kookzones en de functies van een kookplaat. Tegenwoordig is het zelfs mogelijk complete inductiefornuizen aan te schaffen. Ook zijn er steeds meer inductiekookplaten waarin de afzuiging is verwerkt, wat invloed heeft op de prijs. Voor een prijsadvies op maat, is het raadzaam een bezoek aan de winkel te brengen. Onze aankoopadviseur neemt je graag mee in het uitgebreide aanbod en komt met een vrijblijvend en passend advies bij jouw leefsituatie en specifieke wensen. 

Hoeveel stroom verbruikt inductie koken?

Hoeveel stroom je verbruikt met koken op inductie, hangt af van de grootte en functies van je kookplaat en hoeveel ‘pitten’ (ook wel kookzones genoemd) je gelijktijdig gebruikt. Wanneer je alle kookzones gebruikt, gaat er veel stroom naar toe. Voordat je een inductiekookplaat of keuken met inductiekookplaat aanschaft, is het belangrijk te checken wat de mogelijkheden zijn die je meterkast je biedt en welke aanpassingen er eventueel nodig zijn in de meterkast om te kunnen koken op inductie. 

Hou voordat je overstapt op een inductiekookplaat rekening met de volgende zaken: 

  • Zorg voor een aparte stroomdraad van de meterkast naar je kookplaat.
  • Voor de perilex-stekker van de kookplaat is een speciaal stopcontact nodig 
  • Check hoeveel vrije groepen er in de meterkast beschikbaar zijn. Gemiddeld neemt de kookplaat 2 groepen in je meterkast in beslag. Bij een grote kookplaat kan dit zelfs 3 groepen. 
  • Mogelijk moet de aansluiting op het stroomnet verzwaard worden. Oudere huizen hebben meestal nog een aansluiting van 1X25A, terwijl nieuwbouwhuizen vaak al een aansluiting van 3X25A hebben. 

Onze aankoopadviseurs in de winkel denken hierin graag met je mee. 

Gezin in Bruynzeel keuken Staalblauw

Is koken op inductie duurzamer? 

Of koken op inductie duurzamer is dan koken op gas, hangt van een aantal factoren af. Wanneer je in eerste instantie de uitstoot van CO2 vergelijkt zul je weinig verschil zien. Dit komt omdat de stroom voor de inductiekookplaat in veel huishoudens nog van aardgas en steenkolen komt (grijze stroom). Wanneer er echter gebruik gemaakt wordt van groene stroom, is koken op inductie een stuk duurzamer dan koken op gas. 

Aansluitend op het oogpunt dat aardgas steeds meer verdwijnt, adviseren we vanuit duurzaamheidsoogpunt om een inductiekookplaat aan te schaffen. In combinatie met duurzame apparatuur en ons CO2-neutrale productieproces streven we samen een goede balans tussen people, planet en profit na. 

Ideale keuken samenstellen

Een van de grote voordelen van een Bruynzeel keuken is dat jij deze helemaal naar wens kunt ontwerpen. Of je nu een specifieke indeling in gedachten hebt, extra functionaliteiten wilt toevoegen of de keuken liever in andere kleuren ziet. Onze aankoopadviseurs staan klaar om je te adviseren en te helpen bij het samenstellen van de ideale keuken voor jou. 

Persoonlijk advies

Ontwerpgesprek
Voor particulieren Bruynzeel Keukens voor de particuliere markt Voor de zakelijke markt Bruynzeel Keukens voor de zakelijke markt

Welkom thuis.

Bruynzeel Keukens is er voor iedereen.
Kies hieronder hoe je verder wilt gaan.
Deze keuze hoef je maar één keer te maken.