preload

Spoelbakken

Spoelbakken zijn onmisbaar in elke keuken. Het zijn belangrijke bronnen voor de hygiëne tijdens het koken: even snel je handen of groenten wassen, de aardappels afgieten, water pakken voor de schoonmaak of simpelweg even de vaat voorspoelen. Het is belangrijk dat je een spoelbak kiest die jou het meeste comfort geeft. Kies je bijvoorbeeld voor een enkele of dubbele spoelbak? Wil je een spoelbak met lage of hoge kraan? En wat voor materiaal past het best bij jouw keuken(blad)? Voor elke keuken is een geschikte spoelbak te vinden. 

Materialen spoelbak 

Spoelbakken kun je in allerlei soorten en maten krijgen. We zetten de meest gebruikte varianten hieronder voor je op een rij. 

Montagemogelijkheden van de spoelbak 

Een spoelbak kun je op verschillende manieren in je werkblad laten monteren. Je kunt ze inbouwen, onderbouwen of erin lassen. Spoelbakken die onder het keukenblad bevestigd zijn (onderbouw) hebben als voordeel dat je vuil en afval eenvoudig de gootsteen in veegt. Een spoelbak kan ook op het aanrecht bevestigd worden. In dat geval ontstaat er een opstaande rand. Hierdoor kan water en vuil niet rechtstreeks in de spoelbak geveegd worden. Het is echter wel de voordeligste montagetechniek. De mooiste afwerking is echter de vlakinbouw waarbij de rand van de spoelbak op dezelfde hoogte ligt als het aanrecht. Ook in dit geval veeg je vuil en water met één beweging in de spoelbak. 

Afmetingen van de spoelbak

Spoelbakken mogen om ergonomische redenen niet te diep zijn. Is dit wel het geval, dan sta je continu te ver voorover gebogen om iets uit de spoelbak te pakken of hem schoon te maken. De beste diepte is door achter de spoelbak te staan en je hand op de bodem te leggen. Gaat dat gemakkelijk? Dan is de diepte goed voor je. Ook de grootte van de spoelbak is overigens belangrijk. Deze hangt af van de grootte van jouw gootsteenkast. Houdt ook rekening met de hoogte van de pannen die bijvoorbeeld niet in de vaatwasser mogen. Niets is zo vervelend als een te lage spoelbak waar voortdurend water over de rand stroomt. 

Mocht je je trouwens afvragen waarom bij dubbele spoelbakken het afscheidingsgedeelte minder hoog is dan de spoelbak zelf: zo kun je bijvoorbeeld pannen makkelijk overhevelen naar de andere spoelbak. 

Bruynzeel Keukens
Hoofdkantoor

Drebbelstraat 7 , 4622 RCBergen op Zoom

0164 - 28 50 00

×