Recept: Gevulde speculaasstaaf

Bij pakjesavond hoort natuurlijk wat lekkers te eten. Laura van Laura's Bakery maakt de lekkerste gerechten en hapjes klaar in haar Bruynzeel keuken. Deze gevulde speculaasstaaf uit haar feestdagen bakboek is perfect voor 5 december. Wil je meer van dit soort lekkere recepten ontdekken? Neem dan zeker eens een kijken op haar eigen website. 

Ontdek meer recepten van Laura's Bakery 

Ingrediënten

Deeg

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 4 tl speculaaskruiden
  • snuf zout
  • 100 gram koude boter
  • 4-6 el melk

Vulling en decoratie

  • 300 gram amandelspijs
  • 0,5 ei (M)
  • amandelen
  • extra ei om in te smeren

Speculaasstaaf recept

Zo maak je de gevulde speculaasstaaf:

Voor het deeg kun je alle ingrediënten in een kom doen. Begin met 4 eetlepels melk. Kneed alle ingrediënten door elkaar zodat er een stevig deeg ontstaat. Mocht het nog iets droog zijn kun je meer melk toevoegen. En wanneer het te plakkerig is voeg je iets meer bakmeel toe.

Verpak het deeg in folie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Kneed amandelspijs en het ei door elkaar en maak hier een rol van 30 cm van.

Rol het deeg uit tot een rechthoek die 30 cm lang is en breed genoeg om de rol amandelspijs mee te verpakken. Snijd met een mesje bij tot een strakke rechthoek.

Leg het amandelspijs op het deeg en rol op tot speculaasstaaf. Leg met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat.

Decoreer met amanden en bestrijk de speculaasstaaf met een geklutst ei.
Bak de speculaasstaaf in ongeveer 30 minuten op 180 graden (boven- en onderwarmte).

Recept afdrukken
 

Keuken Laura's Bakery

Over Laura's keuken

Het werk van Laura als foodblogger speelt zich voor een groot deel af in de keuken. Het is voor haar dus extra belangrijk dat haar keuken niet alleen mooi is, maar ook handig werkt.

“Bij Bruynzeel Keukens vond ik een keuken met voldoende opbergruimte voor al mijn keukengerei. Door twee grote ovens zijn bakdagen veel productiever geworden. Ook heb ik op het eiland lekker veel werkruimte, doordat de spoelbak meer naar de muur geplaatst is. Ik word nog altijd vrolijk als ik mijn lades opendoe. Naast een handige bestekindeling heb ik namelijk ook een lade-indeling speciaal voor mijn kruidenpotjes. Super overzichtelijk en ideaal om alles meteen bij de hand te hebben tijdens het koken en bakken.”

Meer over Laura's keuken

Gevulde speculaasstaaf maken

Hoe bewaar ik de speculaasstaaf?

De gevulde speculaasstaaf is goed verpakt minimaal een week houdbaar buiten de koelkast. Je kunt de staaf ook tot 3 maanden invriezen.

Kan ik dit recept ook zonder ei maken?

Ja, dat kan door het ei te vervangen door 20 ml (plantaardige) melk of appelmoes. Strijk de bovenkant dan af met enkel melk. Natuurlijk geven deze variaties net een ander effect, maar het werkt prima. 

Kan ik ook marsepein in plaats van amandelspijs gebruiken?

Omdat marsepein een stuk zoeter is dan amandelspijs, raadt Laura dit niet aan. Lees hierover meer in haar blog: het verschil tussen marsepein en amandelspijs.

Hebben jullie nog meer recepten voor de feestdagen?

Ja, in samenwerking met Laura delen we meer lekkere recepten voor de feestdagen. Deze vind je hier

Voor particulieren Bruynzeel Keukens voor de particuliere markt Voor de zakelijke markt Bruynzeel Keukens voor de zakelijke markt

Welkom thuis.

Bruynzeel Keukens is er voor iedereen.
Kies hieronder hoe je verder wilt gaan.
Deze keuze hoef je maar één keer te maken.