6 inzichten voor het ontwerpen van een functionele keukenWelke keuken past bij jou? Bij Bruynzeel Keukens willen we niet alleen weten wat jij mooi vindt, maar vinden we het net zo belangrijk om te achterhalen welke keuken nu echt past bij jouw leefsituatie. Neem deze 6 inzichten mee in jouw keukenontwerp en je komt tot een keuken die niet alleen helemaal past bij jouw stijl, maar ook uitblinkt in functionaliteit. In ons inspiratieboek vind je nog meer tips die je niet wilt missen. Laat je inspireren. Inspiratieboek aanvragen
1: Deel de keuken in volgens de vijf keukenzonesOp basis van de handelingen die je verricht in de keuken, kan de keuken ingedeeld worden in vijf verschillende zones: Voorraad: denk hierbij aan de boodschappen die je in huis haalt. Koffie, pasta, conserven en gekoelde levensmiddelen;Opbergen: borden, kopjes, glazen en bestek; Spoelen en afval: de keukenzone waar de spoelbak, kraan en vaatwasser worden geplaatst. Daarnaast biedt de gootsteenkast plaats voor schoonmaakmiddelen en afvalemmers;Voorbereiden: dit is het deel van de keuken waarin je de voorbereidingen treft op het koken. Denk hierbij aan voldoende werkruimte, het beschikbaar hebben van keukenapparaten, werkbestek en kruiden; Koken en bakken: de zone waar de kookplaat en oven thuishoren, maar waar ook ruimte is voor pannen en kookgerei.
Wanneer je de zones in de juiste volgorde plaatst, hoef je aanzienlijk minder te lopen in de keuken. Gemiddeld loopt iemand namelijk wel 264 meter per dag in de keuken. Met behulp van een functionele inrichting volgens de vijf keukenzones bespaar je als gebruiker van de keuken zo’n 19 (!) kilometer op jaarbasis. Of je nu op zoek bent naar een U-keuken, een hoekkeuken of een keuken met kookeiland: elke opstelling is op functionele wijze in te delen volgens deze zones.
2: Hoe vaak doe je boodschappen? Breng jouw leefsituatie in kaart, zodat jij kunt bepalen welke keuken nu echt bij jouw leefsituatie past. Stel jezelf de volgende vragen en je weet al snel welke oplossingen voor jou kunnen helpen: Hoe vaak doe je boodschappen? Wanneer je dagelijks een aantal kleine boodschappen in huis haalt, heb je waarschijnlijk minder ruimte nodig voor voorraad en kan ook een compacte koelkast al voldoende zijn. Doe je één keer per week boodschappen om meteen een week vooruit te kunnen? Hou er dan rekening mee dat je al jouw voorraad ook kwijt kan in je nieuwe keuken; Wat is de samenstelling van jouw huishouden? Woon je alleen? Of heb je drie huisgenoten? Ook dit kan veel verschil maken in de hoeveelheid opbergruimte die je nodig hebt in jouw keuken; Wie kookt het meest? Wie is degene die bij jou thuis altijd in de keuken staat? Wat is de lengte van deze persoon en is deze persoon rechts- of linkshandig? Allemaal vragen die van toepassing zijn om een keuken zo ergonomisch mogelijk te ontwerpen. Ben je linkshandig, dan zal jouw looproute in de keuken anders zijn dan iemand die rechtshandig is en is het aannemelijk dat je op een andere manier iets te drinken uit de koelkast pakt. Hoe deel jij het liefst je keukenkasten in? Er zijn meerdere mogelijkheden om jouw keukenkasten zo functioneel mogelijk in te delen. Heb je een functionele keukenindeling volgens de vijf keukenzones? Dan kun je er voor kiezen om jouw spullen te plaatsen in keukenkasten passend bij de juiste zone. Een aanvullende optie is om daarbij ook te kijken welke spullen je vaak en welke spullen je minder vaak gebruikt. Zorg dat je de spullen die je vaak gebruikt ook gemakkelijk kunt pakken. Spullen die je minder vaak nodig hebt, kunnen wat hoger of lager in de keuken geplaatst worden.
3: Kies voor slimme kastoplossingenVoordat je gaat kijken hoe je de keukenkasten indeelt, is het ook handig je te verdiepen in de verschillende soorten keukenkasten. Tegenwoordig zijn er veel slimme kastoplossingen die het opbergen en werken in de keuken al een stuk gemakkelijker voor je maken. We delen graag onze tips met je: Hoekkeuken? Kom scherp uit de hoek met een halve carrouselkast of Lemans hoekkast. Deze kasten zorgen ervoor dat je de ruimte optimaal benut en meer spullen kwijt kunt. Lades of deuren? Kies altijd voor de oplossing die voor jou het prettigste werkt. Zelf raden we aan om bij onderkasten te kiezen voor het plaatsen van lades waar mogelijk. Je opent een lade simpelweg naar je toe en hebt meteen zicht op de lade-inhoud, waar je bij deuren nog weleens spullen moet verzetten om achterin de kast te komen. Kijk bijvoorbeeld eens naar een opbergkast met interne lades; Meer bergruimte met hoge lades: kies voor hoge lades met een zijwand. Hierdoor kun je spullen stapelen en voorkom je dat deze spullen bij het openen van de lade vallen; Pakgemak: op zoek naar het beste van twee werelden? Zet dan je mooiste keukenaccessoires en servies in een open kast. Ideaal pakgemak zonder dat je ook maar een kast hoeft te openen en de eyecatchers in het zicht!
4: Verdiep je in de eigenschappen van materialenWeet je wat je mooi vindt? Verdiep je dan ook in de eigenschappen van het materiaal, zodat je weet hoe je dit materiaal het beste kunt onderhouden om er zo lang mogelijk van te genieten. Zo is kunststof bijvoorbeeld een materiaal dat erg veel kan hebben, maar moet je bij stenen aanrechtbladen oppassen met zuren. Zorg dat je vooraf weet wat de eigenschappen van de materialen zijn en maak voor jezelf de afweging of er functionele alternatieven beschikbaar zijn waar je graag gebruikt van maakt. Een voorbeeld: qua uitstraling kan het erg mooi zijn om de spoelbak uit het zelfde materiaal als het aanrechtblad te laten maken. Bij een aanrechtblad van composiet en natuursteen is dit mogelijk. Echter heb je sneller last van vuil in de hoekjes van de spoelbak en is het aan te raden om op te passen met het afgieten van bepaalde vloeistoffen. Een spoelbak van RVS of in een andere, aansprekende kleur of stijl kan in dat geval functioneler zijn. Of je nu kiest voor uitstraling, functionaliteit of beiden: het is altijd verstandig om je vooraf goed te verdiepen in de eigenschappen van het product.
5: Denk aan de hoogte van de keuken en kastenEerder werd het al benoemd: wie kookt het meest? Let goed op de lengte van deze persoon en bepaal op basis hiervan de ideale werkhoogte van het blad, het kookgedeelte en het spoelgedeelte. Kies je voor extra hoge bovenkasten met lekker veel opbergruimte of vind je het fijn om niet op je tenen te hoeven staan en overal gemakkelijk bij te kunnen?
6: Zie, voel en ervaarWe denken graag met je mee zodat alles past zowel op het gebied van stijl en budget als op het gebied van functionaliteit. Ervaar de kastindelingen en verschillende werkhoogtes in een van de Bruynzeel winkels en kom er achter welke functionaliteiten uitstekend passen bij jouw leefsituatie. Onze aankoopadviseurs zijn experts op het gebied van functionaliteit en maken graag vrijblijvend een 3D-keukenontwerp, daarnaast ontvang je een transparante offerte. Maak eenvoudig een afspraak bij een Bruynzeel winkel bij jou in de buurt. Afspraak maken