preload

Keuken met kookeiland

Wanneer je gaat kijken naar de opstelling van je keuken zijn er veel mogelijkheden, afhankelijk van de ruimte. Ga je voor een rechte keukenopstelling, L- of U- opstelling, of toch voor dat kookeiland waar je al zo lang van droomt? 

Keukeneiland: een perfecte verbinding van kook-, opberg- en leefruimte

Het is niet vreemd dat de populariteit van het kookeiland de afgelopen jaren alleen maar is toegenomen. Koken is namelijk niet alleen iets praktisch (er moet eten op tafel komen), maar juist ook een moment voor gezelligheid. We staan dan ook liever niet alleen in een hoekje te koken, maar met onze familie en vrienden om ons heen. Een keukeneiland biedt dan ook vaak een centrale plek in huis. 

Pallas

Kookeiland: een levendig tafereel

Een kookeiland is ideaal wanneer je graag veel tijd doorbrengt in de keuken. Zelfs wanneer je niet aan het koken bent, kan de keuken door middel van het kookeiland het hart van het huishouden vormen. Of je nu samen met je gezin aan het ontbijten bent, met vrienden een drankje doet of gezellig met de hele familie eet: het kan allemaal. In tegenstelling tot andere opstellingen heeft de keuken door middel van een keukeneiland een meer centrale rol in huis. Vaak wordt het kookeiland dan ook betrokken bij de woonkamer. 

Functioneel door optimaal gebruik van de ruimte

Kom je regelmatig ruimte te kort tijdens het (voor)bereiden van het eten? Dan is het kookeiland ook nog eens erg functioneel. Door de tweedeling van het aanrechtblad wordt de ruimte optimaal benut. Aan de ene kant kun je spoelen en snijden, aan de andere kant braden, stomen en bakken. Daarnaast levert een eilandopstelling vaak extra opbergruimte op! Wat werkt voor jou op het gebied van functionaliteit

5 werkzones in een keuken


Belangrijke aandachtspunten bij de aanschaf van een kookeiland

Een kookeiland kent veel voordelen. Toch is het belangrijk om tijdens het oriëntatieproces rekening te houden met een aantal punten: 

Het leidingschema

Wanneer je kiest voor een keuken met eiland, is het belangrijk om goed na te denken waar je het eiland voor gaat gebruiken. Wil je een spoelbak om te spoelen of een kookplaat om te koken op het eilanddeel? Dan is het belangrijk om hier in het leidingschema rekening mee te houden. Houd er ook rekening mee dat er wellicht vloerverwarming door de vloer kan lopen, wat de aanleg van stroom of water richting het kookeiland kan belemmeren. 

Werk- en loopruimte

Een kookeiland is mooi om te zien, maar functionaliteit is vaak net zo belangrijk als uiterlijk. Het kookeiland kan veel plaats in beslag nemen, met als gevolg beperkte werk- en loopruimte. Zorg dat je genoeg ruimte hebt zodat je om het eiland heen kunt lopen. Let hierbij wel op dat het keukeneiland ook weer niet te ver weg staat van de rest van de keuken: dit resulteert weer in een grotere loopafstand.  Hob in hood

Afzuigkap

Wanneer je er voor kiest om de kookplaat op het kookeiland te plaatsen, dan is hier ook een afzuigkap nodig. De aanwezigheid van een afzuigkap boven het kookeiland kan een storende factor zijn. De meeste afzuigkappen voor kookeilanden zijn te verkrijgen in RVS uitvoering. Tegenwoordig zijn er gelukkig steeds mooiere oplossingen, zoals bijvoorbeeld een geïntegreerde afzuiging in de inductiekookplaat. 

Welk keukeneiland past bij jouw situatie?

Het ene kookeiland is het andere niet. Er zijn verschillende uitvoeringen mogelijk, afhankelijk van je wensen en de beschikbare ruimte in huis. Graag leggen we je uit wat het verschil is tussen verschillende keukeneilanden: 

Atlas

Een keuken met kookeiland

Dit is het kookeiland zoals de meeste mensen het kennen: een los eiland waar je helemaal om heen kunt lopen en dat vaak gebruikt wordt voor het voorbereiden, koken en/of spoelen in combinatie met een rechte opstelling tegen de muur of kastenwand. 

Atlas leem

 

 

 

Een keuken met schiereiland

Bij een schiereiland is de korte zijde van de keuken tegen de wand geplaatst. Het kookeiland staat dus niet helemaal los van de rest van de keuken. Wanneer je kiest voor een keuken met schiereiland heb je slechts aan één zijde loopruimte nodig en kunnen de aansluitingen en leidingen uit de muur komen in plaats van uit de vloer. 


EAtlas betongrijsen kookeiland met tafel

Ideaal wanneer je een echte woonkeuken wilt. Door een tafel aan je keukeneiland toe te voegen, kan het gehele gezin plaatsnemen aan tafel. Zo kun je de dag bespreken, terwijl je nog staat te koken. 

Enthousiast? Kijk dan zeker eens naar onze Atlas betongrijs & oud eiken natuur


Een keukenontwerp gebaseerd op jouw persoonlijke wensen

Wil je jouw wensen omzetten in een keukenontwerp? In onze winkel gaan we graag aan de slag met jouw persoonlijke wensen. Maak gerust een afspraak met een van onze aankoopadviseurs. 

Bruynzeel winkels  Afspraak maken

Welkom thuis.

Bruynzeel Keukens is er voor iedereen.
Kies hieronder hoe je verder wilt gaan.
Deze keuze hoef je maar één keer te maken.