Kookeiland: waar moet je op letten?

Wanneer je gaat kijken naar de opstelling van je keuken zijn er veel mogelijkheden, afhankelijk van de ruimte. Ga je voor een rechte keukenopstelling, L- of U- opstelling, of toch voor dat kookeiland waar je al zo lang van droomt? En wat is nu het verschil tussen een kookeiland, een keukeneiland, een schiereiland en een werkeiland?

Keukencollectie bekijken

Keukeneiland: een perfecte verbinding van kook-, opberg- en leefruimte

Het is niet vreemd dat de populariteit van het kookeiland de afgelopen jaren alleen maar is toegenomen. Koken is namelijk niet alleen iets praktisch (er moet eten op tafel komen), maar juist ook een moment voor gezelligheid. We staan dan ook liever niet alleen in een hoekje te koken, maar met onze familie en vrienden om ons heen. Een keukeneiland biedt dan ook vaak een centrale plek in huis. 

Olympia Staalblauw

Bruynzeel keuken Naarden grijs walnoot

Kookeiland: een levendig tafereel

Een kookeiland is ideaal wanneer je graag veel tijd doorbrengt in de keuken. Of je nu samen met je gezin aan het ontbijten bent, met vrienden een drankje doet of gezellig met de hele familie eet: het kan allemaal. In tegenstelling tot andere opstellingen heeft de keuken door middel van een keukeneiland een meer centrale rol in huis. Vaak wordt het kookeiland dan ook betrokken bij de woonkamer. Benieuwd naar de ervaringen van Marissa met haar eilandkeuken? Lees hier verder

Functioneel door optimaal gebruik van de ruimte

Kom je regelmatig ruimte te kort tijdens het (voor)bereiden van het eten? Dan is het kookeiland ook nog eens erg functioneel. Door de tweedeling van het aanrechtblad wordt de ruimte optimaal benut. Aan de ene kant kun je spoelen en snijden, aan de andere kant braden, stomen en bakken. Daarnaast levert een eilandopstelling vaak extra opbergruimte op! Wat werkt voor jou op het gebied van functionaliteit

Belangrijke aandachtspunten bij de aanschaf van een kookeiland

Een kookeiland kent veel voordelen. Toch is het belangrijk om tijdens het oriëntatieproces rekening te houden met een aantal punten.

Het leidingschema

Wanneer je kiest voor een keuken met eiland, is het belangrijk om goed na te denken waar je het eiland voor gaat gebruiken. Wil je een spoelbak om te spoelen of een kookplaat om te koken op het eilanddeel? Dan is het belangrijk om hier in het leidingschema rekening mee te houden. Houd er ook rekening mee dat er wellicht vloerverwarming door de vloer kan lopen, wat de aanleg van stroom of water richting het kookeiland kan belemmeren. 

Inductiekookplaat Bruynzeel keuken Atlas Trend cubaniet

Keukenzones kookeiland

Werk- en loopruimte

Een kookeiland is mooi om te zien, maar functionaliteit is vaak net zo belangrijk als uiterlijk. Het kookeiland kan veel plaats in beslag nemen, met als gevolg beperkte werk- en loopruimte. Zorg dat je genoeg ruimte hebt zodat je om het eiland heen kunt lopen. Let hierbij wel op dat het keukeneiland ook weer niet te ver weg staat van de rest van de keuken: dit resulteert weer in een grotere loopafstand.  

Afzuigkap

Wanneer je er voor kiest om de kookplaat op het kookeiland te plaatsen, dan is hier ook een afzuigkap nodig. De aanwezigheid van een afzuigkap boven het kookeiland kan een storende factor zijn. De meeste afzuigkappen voor kookeilanden zijn te verkrijgen in RVS uitvoering. Tegenwoordig zijn er gelukkig steeds mooiere oplossingen, zoals bijvoorbeeld een geïntegreerde afzuiging in de inductiekookplaat.

Welk keukeneiland past bij jouw situatie?

Het ene kookeiland is het andere niet. Er zijn verschillende uitvoeringen mogelijk, afhankelijk van je wensen en de beschikbare ruimte in huis. Graag leggen we je uit wat het verschil is tussen verschillende keukeneilanden.

Een keuken met kookeiland

Dit is het kookeiland zoals de meeste mensen het kennen: een los eiland waar je helemaal om heen kunt lopen en dat vaak gebruikt wordt voor het voorbereiden, koken en/of spoelen in combinatie met een rechte opstelling tegen de muur of kastenwand. 

Bruynzeel keuken Olympia kristalgrijs

Bruynzeel keuken Laura's bakery

Een keuken met schiereiland

Bij een schiereiland is de korte zijde van de keuken tegen de wand geplaatst. Het kookeiland staat dus niet helemaal los van de rest van de keuken. Wanneer je kiest voor een keuken met schiereiland heb je slechts aan één zijde loopruimte nodig en kunnen de aansluitingen en leidingen uit de muur komen in plaats van uit de vloer. 

In een schiereiland keuken is een goed alternatief voor een eilandkeuken. De schiereiland keuken heeft namelijk net zo'n luxe uitstraling en biedt bovendien veel opbergruimte. Als je een kleinere keukenruimte hebt, maar wel de uitstraling van een grote eilandkeuken wenst, is dit zeker een geschikte opstelling. Een trotse gebruiker van een schiereiland keuken van Bruynzeel Keukens is Laura. Benieuwd naar haar ervaringen? Lees dan verder.

Een kookeiland met tafel

Ideaal wanneer je een echte woonkeuken wilt. Door te kiezen voor een keukeneiland met tafel, kan het gehele gezin plaatsnemen aan tafel. Zo kun je de dag bespreken, terwijl je nog staat te koken. 

Het verschil tussen een kookeiland en een keukeneiland

Op een kookeiland wordt daadwerkelijk gekookt. Het is een onderdeel van de keuken waar ook keukenapparatuur in is gevestigd. Een kookeiland zonder apparatuur, wordt meestal keukeneiland genoemd. Dit is vaak het deel van de keuken waar in gewerkt en kookwerkzaamheden worden voorbereid. Ook een keukeneiland met bar komt vaak voor en dient in dat geval als extra zitje rondom de keukenruimte. Dit keukeneiland staat los van de rest van de keuken. Het keukeneiland wordt ook wel het werkeiland genoemd: het is de plaats in de keuken waar je de voorbereidende werkzaamheden uitvoert. Heb je een kookeiland, dan wordt er ook echt gekookt op het eiland. 

Bruynzeel keuken Jura chanello

Aerdenhout gerookt eiken

Prijs keukeneiland 

Wil je een keukeneiland kopen en ben je op zoek naar de prijs? De prijs van een keukeneiland hangt af van de keuzes die je maakt op het gebied van materialen, grootte van de opstelling en keuzes voor bijvoorbeeld apparatuur en accessoires. Heb je een opstelling gezien die je aanspreekt tussen onze collectie en ben je benieuwd naar de prijs van een keukeneiland, kookeiland of schiereiland? Bij elke opstelling zie je de prijs op basis van het keukenontwerp uitgelegd op basis van de keuzes die voor het specifieke ontwerp zijn gemaakt. Meer weten over de opbouw van onze prijzen? We vertellen je graag meer

Een keukenontwerp gebaseerd op jouw persoonlijke wensen

Wil je jouw wensen omzetten in een keukenontwerp? In onze winkel gaan we graag aan de slag met jouw persoonlijke wensen. Op basis van jouw wensen maken we vrijblijvend een persoonlijk ontwerp, waarbij je altijd een transparante offerte ontvangt. Maak gerust een afspraak met een van onze aankoopadviseurs. 

Afspraak maken

Ontwerpgesprek
Voor particulieren Bruynzeel Keukens voor de particuliere markt Voor de zakelijke markt Bruynzeel Keukens voor de zakelijke markt

Welkom thuis.

Bruynzeel Keukens is er voor iedereen.
Kies hieronder hoe je verder wilt gaan.
Deze keuze hoef je maar één keer te maken.