preload
Keuken

Kerst zonder keukenstress

De feestdagen zijn een genot voor de amateurchefs onder ons. De wekenlange voorbereiding bereikt namelijk eindelijk haar hoogtepunt: het kerstdiner! Mocht jij nou geen zin hebben om urenlang in de keuken te staan: met deze gerechten beleef jij dit jaar Kerst zonder stress.

Laat de oven het werk doen

Haak jij al af bij de regel ‘12 uur garen’? Niet doen. Wat is er nu makkelijker dan een stuk vlees in de oven schuiven en er 12 uur niet naar kijken? Kalfssukade kun je op deze manier bijvoorbeeld eenvoudig bereiden. Na afkoelen kun je het in de koelkast bewaren en zodra je het wilt serveren hoef je het alleen nog even in een pannetje op te bakken. Eitje. 

Recept voor botermalse kalfssukade met garnituur

Kalfssukade
Souvy

Haal bij de slager of groothandel een goed stuk kalfssukade. Reken hiervoor 150 tot 250 gram per persoon. Verwarm je oven tot 80 graden. Smeer de kalfssukade in met grove mosterd en wat peper en zout. Leg het vlees in een schaal of braadslee en zet deze 12 uur in de oven. Laat daarna volledig afkoelen.

Zodra je gaat serveren, snijd je de kalfssukade in stukken. Verhit vervolgens een klont boter in de pan en bak de sukade 3 minuten aan elke kant voor een botermals eindresultaat. Serveer met aardappelpuree en eventueel wat groentes! Wil je er nog een sausje bij? Laat dan 1 fles bietensap tot de helft inkoken in een steelpannetje en voeg de helft van een pot kalfsfond toe. Alles is vooraf makkelijk te bereiden (of te koop) en het kost je op de avond zelf minimale tijd met maximaal resultaat. Smakelijk! Liever andere vleessoorten die prima wat uren in de oven kunnen? Kies dan voor bijvoorbeeld een lamsbout (8 uur), buikspek (7 uur) of procureur (tot 12 uur). 

PS. Je kunt natuurlijk ook langzaam garen in de sous-vide. Hoe dat werkt lees je hier

Vis
88 food

Recept voor vis in zoutkorst

Je hebt er naast de smaakmakers peper en zout in de basis maar 3 ingrediënten voor nodig: vis, eiwit en grof zeezout. Afhankelijk van de hoeveelheid vis die je wilt bereiden, heb je natuurlijk ook meer zout en eiwit nodig. Voor zo’n twee vissen (laten we zeggen: baars) heb je 5 eiwitten en 2 kilo zout nodig. Je klopt de eiwitten wat los (niet meer dan dat!) en mengt ze met het zout. Je bedekt een met bakpapier beklede bakplaat met een laag zout, legt de vis erop en dekt het geheel af met de rest van het zout. Stop hem 35 minuten in een oven van 200 graden en je bent er helemaal klaar voor. De vis behoudt alle sappen waardoor het in zijn eigen sap ‘stooft’. Wil je iets meer smaak toevoegen aan de vis? Snijd de vis dan open en voeg wat schijfjes citroen toe en natuurlijk peper en zout.  Serveer de hele schaal op tafel en laat mensen zelf hun vis ‘uitbikken’. Serveer met gebakken aardappels en geroosterde groentes die je gelijktijdig in de oven schuift. 

1
Elle eten

Recept Non beef Wellington (vegetarisch)

Een beef Wellington zonder beef. Een wellington dus. Een met bladerdeeg omhulde smaakbom. Eenvoudig te bereiden en minstens zo lekker als de variant met vlees. Traditioneel bouw je dit gerecht uit 4 elementen: een kern (ossenhaas), omhuld met duxelle (een mengsel van paddenstoelen, ui, sjalot en kruiden) omhuld met prosciutto en dat allemaal in bladerdeeg verpakt. Je kunt het maken en invriezen tot het moment voor gebruik of alvast klaarzetten in de koelkast. Er zijn talloze vegetarische varianten te vinden, net wat jij lekker vindt: met pompoen, paddenstoelen en geitenkaas of bijvoorbeeld Stilton, snijbiet en walnoten. Een vereiste is dat alle ingrediënten op de kaas na (bijna) gaar en ontdaan van het meeste vocht zijn voordat je ze in het bladerdeeg verpakt. Je bestrijkt het deeg nog met wat eigeel en vervolgens bak je het geheel in 30 tot 40 minuten in je oven af totdat het er goudbruin uitziet. 

Bestel je kerstdiner: niemand die het ziet

In tijden van Covid niet alleen makkelijk maar je steunt hiermee ook de lokale horeca. Twee vliegen in een klap! Ga er daarom even lekker voor zitten en speur de websites en socials van lokale restaurants af en ontdek alle mogelijkheden. Een tip: zorg wel dat je op tijd bent. Het zou jammer zijn als je mis grijpt.  

Fijne feestdagen! 

 

Bruynzeel Keukens is er voor iedereen. Kies hieronder hoe je verder wilt gaan. Deze keuze hoef je maar één keer te maken.