Keuken

Home Farming

Je eigen kruiden op het aanrecht, tomaten voor het raam, vers geoogste sla en zelf gekweekte paddenstoelen. In steeds meer huishoudens wordt aan home farming gedaan. Oftewel op relatief weinig ruimte in huis tuinieren. Het is een van de vele manieren om je eigen voedselketen te op te zetten. Want ook al heb je geen groene vingers, er zijn voldoende opties om zo’n huis-moestuinproject te laten slagen. Ander voordeeltje: planten zuiveren van nature lucht. Je huis wordt er dus ook nog een nog gezondere leefplek door!

De basis van indoor gardening 

Om een plant (maakt niet uit welke soort) in huis te laten groeien heb je om te beginnen vier elementen nodig. De juiste grond, voldoende voeding, een goede dosis licht én natuurlijk water. De gemiddelde potgrond bevat voor zo’n twee maanden voeding. Daarom is het handig om je planten tijdens de groei extra voeding te geven, bijvoorbeeld extra mest of vloeibare plantenvoeding. Deze producten kun je gewoon in het tuincentrum kopen. 

Maar je hoeft niet met grond te werken.  Je kunt namelijk ook kweken in hydrocultuur. Hiermee kweek je jouw planten in water in plaats van aarde, vaak onder speciale LED-verlichting. 

De beste plekken in huis om te tuinieren

Ook als je weinig ruimte hebt zijn er in huis genoeg mogelijkheden om zelf je kruiden en groenten te kweken. Zo kun je raam- en vensterbanktuinieren of bij voldoende licht een kleine moestuin op je keukenblad zetten.

Raamtuinieren

Planten hebben licht nodig. Het liefst veel licht. Daarom is het raam een ideale plek voor het laten groeien van kruiden en groenten. Kies hiervoor wel een raam dat minimaal een paar uur per dag zonlicht krijgt. Afhankelijk van de grootte van jouw raam en de planten die je wilt verbouwen, kies je het juiste systeem. Zo kun je bijvoorbeeld met oude frisdrankflessen eenvoudig een verticale tuin voor het raam bouwen. Groenten zoals tomaten en lente-ui hebben juist een diepere pot nodig om zich in te kunnen ontpoppen. Kijk daarom altijd even naar de beschrijving op het zakje van de zaden. Zo weet je altijd hoe diep groenten ontkiemen, of de groenten het (volle) zonlicht kunnen verdragen en hoe vaak ze bijvoorbeeld water nodig hebben.
Planten die geschikt zijn voor raamtuinieren? Kruiden en eenvoudige bladgroenten zoals snijbiet, en pluksla zoals lollo rosso. Tomaten, paprika’s en pepers doen het overigens ook relatief goed in vol zonlicht. Experts zijn er echter van overtuigd dat de smaak van tomaten en paprika’s in huis niet kunnen tippen aan het échte werk in de kas. Maar leuk en leerzaam is het zeker om zelf te kweken.

Ideeën voor een raamtuin:

Raamtuin
Bron: thebirdandhersong.com

Vensterbanktuinieren

De vensterbank is de ideale plek om zaden te laten ontkiemen en kruidenplanten neer te zetten. De zon moet dan wel elke dag op dat raam staan. Het raam werkt als een kas en zorgt voor een aangenaam warm klimaat. Heb je geen automatische bedruppelaar? Dan moet je de vochtbalans in de aarde dus goed in de gaten houden. Groenten verbouwen op de vensterbank kan in leuke potten die je dagelijks water geeft. Je kunt ook kiezen voor speciale kruidenpotten met een waterreservoir. De aarde is dan vaak met een geleider, zoals een lont, met het waterreservoir verbonden. De plant geeft zichzelf op deze manier het water dat ze nodig heeft. Het enige dat je dan nog hoeft te doen is eens in de paar dagen het waterreservoir bijvullen. Houd er wel rekening mee dat je jouw planten niet op een vensterbank boven een loeiende verwarming zet. Dit is dan wel weer een goede plek om je overschot aan kruiden sneller te laten drogen. 

Planten die geschikt zijn voor vensterbanktuinieren? Dat is afhankelijk van de grootte en diepte van je vensterbank. Maar in principe kun je er veel planten op kwijt die je ook in de kas terugvindt. Denk hierbij aan tomaten, paprika’s, aubergine, courgetten, peperplanten, pluksla zoals lollo rosso of in de zomerse dagen van het jaar heerlijke aardbeien. Daarnaast doen kiemgroenten zoals alfalfa en tuinkers het ook erg goed. 

Vensterbank
Bron: fourgenerationsoneroof.com

Tuinieren vanaf het keukenblad

Niets is handiger dan tijdens het koken je verse kruiden bij de hand te hebben. Als je graag wat kruiden in je keuken wilt houden, zorg dan voor een goede lichtbron. Natuurlijk daglicht werkt het beste. Heb je dat niet in de keuken, dan kun je ook met kunstlicht werken. Vaak LED. Er zijn verschillende kant-en-klare oplossingen op de markt, zoals de producten van Plantui Daarmee krijgen onder andere kruiden automatisch water en voldoende licht volgens dag- nachtritme. Of de Click & Grow Flowerpot. Die werkt op AA-batterijen. Handig als je geen stopcontact in de buurt hebt. Maar je kunt ook denken aan een losse lamp die je boven gewone potten plaatst. Ook deze zijn in allerlei verschillende vormen en maten verkrijgbaar. Daarnaast kun je natuurlijk altijd bakken aan de muur hangen en in de hoogte werken om ruimte op je werkblad te besparen. 

Ideeën voor tuinieren vanaf het werkblad:

tuinieren vanaf het werkblad
Bron: decoholic.com


Hou jij van styling en wil je andere mensen inspireren? Deel jouw foto’s op Instagram met de hashtag #keukenstyling en ook jouw foto komt op onze website!

Zet nu de eerste stap naar de keuken die alleen bij jou past. Laat je vrijblijvend inspireren en adviseren!

Inspiratie opgedaan? Zet al je ideeën op je moodboard. En jouw ideale keuken is weer een stapje dichterbij!

Maak nu je moodboard

Benieuwd hoe al jouw ideeën er in het echt uitzien? Kom langs in de winkel! Dan maken we gratis en vrijblijvend een 3D ontwerp van jouw keuken. 

Laat jouw 3D ontwerp maken

Je weet wat je mooi vindt. Maar past het ook binnen je budget? Onze aankoopadviseur rekent het graag voor je uit!

Laat jouw prijs berekenen
Voor particulieren Bruynzeel Keukens voor de particuliere markt Voor de zakelijke markt Bruynzeel Keukens voor de zakelijke markt

Welkom thuis.

Bruynzeel Keukens is er voor iedereen.
Kies hieronder hoe je verder wilt gaan.
Deze keuze hoef je maar één keer te maken.