preload

Geniet snel van je nieuwe keuken door een goede voorbereiding!

Wanneer je een nieuwe keuken hebt gekocht, wil je natuurlijk dat deze goed wordt geplaatst. Dit vergt een goede voorbereiding. Niet alleen van Bruynzeel Keukens, maar ook van jou als klant. Met behulp van dit stappenplan nemen we graag de belangrijkste stappen in de voorbereidingsfase met je door. Zo is jouw keukenruimte helemaal klaar voor een nieuwe keuken. Ook delen we een aantal praktische tips die je helpen de keukenruimte gereed te maken. Voor je het weet, kook je de sterren van de hemel in jouw nieuwe Bruynzeel keuken.

Stap 1: Beslis wie de voorbereidende werkzaamheden gaat uitvoeren en maak tijdig een planning

Tijdens het aankoopgesprek wordt besproken welke aanpassingen nodig zijn in de keukenruimte voor het plaatsen van de nieuwe keuken. Maak hierbij de afweging of je deze wijzigingen zelf kunt doorvoeren in de keukenruimte of dit laat uitvoeren door erkende vakmensen. Lees ook dit stappenplan uitgebreid door, voordat je aan de slag gaat met het aanpassen van de keukenruimte.  

Tip: Gezien de complexiteit van de aanpassingen, raden wij het altijd aan om erkende installateurs de werkzaamheden te laten uitvoeren. Zorg dat je deze ruim van tevoren (10 tot 12 weken voor de plaatsing van je keuken) benaderd, zodat de uitvoering van de nodige aanpassingen een tijdige levering van de nieuwe keuken niet in gevaar brengt.

Stap 2: Demonteer de oude keuken

Voordat voorbereidingswerkzaamheden mogelijk zijn, dient de oude keuken te worden gedemonteerd. (Let op: dit is vaak niet het geval bij een nieuwbouwwoning). 

Tip: Mogelijk komen er tijdens het demonteren zaken naar voren die niet zichtbaar waren tijdens het inmeetmoment. Twijfel je of dit gevolgen heeft voor de montage van de nieuwe keuken? Neem in dat geval altijd contact met ons op. We denken graag met je mee.

Stap 3: Aanpassen van het leidingwerk 

Mogelijk dient de installatie van water, elektra en gas te worden uitgevoerd. Voor een correcte montage van de keuken is het noodzakelijk dat hierbij het leidingwerkadvies van Bruynzeel Keukens wordt aangehouden. Het leidingwerkadvies ontvang je 4 tot 5 weken voor levering van de keuken. 

Tip: Let op hoe je de leidingen weg werkt. Achter keukenapparatuur is bijvoorbeeld geen ruimte om leidingwerk over de muur te laten lopen.

3.1. Water

De afvoer voor het water moet worden gemaakt van PVC en heeft een diameter van 40 mm. Deze afvoer dient in de muur of strak tegen de muur te zitten. De aanvoerleidingen voor warm en koud water moeten voorzien zijn van een hoekfilter stopkraan. De wateraansluiting voor de vaatwasser dient voorzien te zijn van een beluchte vaatwasserkraan. 

Tip: De aansluitingen kunnen per kraan verschillen. Kijk goed op het leidingwerkadvies welk type kranen je hebt en welke aansluiting hiervoor nodig is.

Kranen
         Vaatwasser kraan                   Hoekfilter stopkraan

 

3.2. Elektra

Voordat je elektrische aansluitpunten laat aanbrengen, is het belangrijk om in kaart te brengen hoeveel groepen er in de meterkast nodig zijn. Hoeveel groepen er nodig zijn, is afhankelijk van het aantal en het type apparaten in de nieuwe keuken. Raadpleeg het leidingwerkadvies en je installateur om te bepalen of er groepen bijgeplaatst moeten worden. 

Tip: Leidingen dienen bij voorkeur in de muur te worden weggewerkt.

Tip: Teken nauwkeurig op de muur af waar de leidingen, las- en contactdozen moeten komen. Houd bij de leidingroute rekening met de latere bevestigingspunten van de wandkasten van de nieuwe keuken en laat de leiding(en) horizontaal boven deze kasten lopen.

Groepenkast
                Groepenkast

 

3.3. Gas

Indien er gekozen is voor een gaskookplaat in de nieuwe keuken, dienen de gasaansluitingen te zijn voorzien van een Gastec- gekeurde (haakse) gaskraan. 

Tip: Let hierbij ook op de plaatselijke voorschriften van de energieleverancier.

Haakse gaskraan
         Haakse gaskraan

 

Stap 4: Het gereed maken van de muren

Zodra het leidingwerk in orde is, is het van belang dat de muren gereed worden gemaakt voor de plaatsing van de keuken. Dit betekent dat hoeken haaks zijn (exact 90 graden), tenzij anders schriftelijk is vastgelegd in de woningscan. De woningscan wordt gemaakt tijdens het inmeten van de keuken. Muren dienen droog, vlak, schoon en haaks te zijn. Let op het aanbrengen van verstevigingen indien er in de keukenruimte holle wanden aanwezig zijn, zoals gipsplaat. 

Tip: Houd rekening met de droogtijd van stucwerk. Een keuken kan niet tegen nat stucwerk worden geplaatst. Stucwerk met een dikte van 1 cm. heeft 1 week nodig om volledig te drogen. Schakel daarom tijdig een stukadoor in. 

Tip: Denk vooraf goed na over de afwerking van de muren. De muren waar geen keukenkasten tegen komen te staan, zijn zichtbaar en vragen daarom om een nette afwerking. Denk in het speciaal aan de ruimte naast een eventuele schouwkap, onder- en boven muurplanken en wandkasten. 

Tip: Maak vooraf de afweging of je de muren voor- of na plaatsing van de keuken wil schilderen. De keukenmonteur werkt voorzichtig en efficiënt, maar is niet aansprakelijk voor eventuele schade aan de muren rondom de keukenkasten.

Stap 5: Het klaarmaken van de vloer

De keuken dient op een vlakke vloer te worden geplaatst, waarbij de keuken met de plint op de afgewerkte vloer komt te staan. Wij adviseren de vloer volledig onder de keuken te laten doorlopen. Bij vrijstaande apparatuur (zoals een fornuis) is dit noodzakelijk, omdat de vloer daar zichtbaar blijft. 

Tip: Ondanks ons advies om de vloer door te laten lopen onder de keuken, zijn er type vloeren die hier minder geschikt voor zijn. Twijfel je wat te doen? Neem dan contact op met de vloerenleverancier.

Wij staan voor je klaar 

We begrijpen dat je misschien nog vragen hebt over de voorbereiding van de keukenruimte. Of misschien loop je tijdens de voorbereidingen nog tegen vragen aan. Neem in dat geval contact op met de klantbegeleider van Bruynzeel Keukens. We denken graag met je mee, zodat je zonder onnodige ergernis, uitstel van montage of extra kosten snel van je nieuwe keuken kan genieten.

Je kunt ons bereiken via klantenservice@bruynzeelkeukens.nl of 0164 – 28 55 99

Jij bepaalt.

Bruynzeel Keukens is er voor iedereen.
Kies hieronder hoe je verder wilt gaan.
Deze keuze hoef je maar één keer te maken.