Keuken

Eitje breken met Hans Spitsbaard

Heel Holland houdt van Hans

Exact een jaar nadat Hans Spitsbaard (23) Heel Holland Bakt glansrijk won, schuift hij met zijn beroemde Frisse Liefde-taart aan bij Smaak. Zijn leven staat nog altijd op zijn kop. “Dan is het heerlijk om tussen alle drukte door thuis in alle rust een taart te bakken, bij te kletsen met mijn oma en haar alvast een stukje te laten proeven.”

Als bakkende student veroverde je de harten van miljoenen tv-kijkers. Hoe staat het nu met die studie?
“Een paar maanden geleden heb ik de knoop definitief doorgehakt: ik ben gestopt met mijn studie Technische Bedrijfskunde om me volledig te storten op het bakken. Twee dagen per week loop ik stage bij Patisserie de Rouw in Vught. Dat is wel even andere koek dan thuisbakken. Ik moet in een veel hoger tempo werken, want je kunt natuurlijk niet twee uur over één taartje doen. Momenteel werk ik  op de chocolade-afdeling. Binnenkort wil ik ook richting de beslagen en worstenbroodjes, dan begint mijn dag ineens om vier uur ‘s nachts.”

Hans Spitsbaard


Knap dat je alles opzij durft te zetten voor je droom. Vind je het niet heel spannend?
“Het is een onzeker avontuur. Ik heb er lang over getwijfeld of ik er wel goed aan deed om met mijn studie, die goede baankansen bood, te stoppen. En ik twijfel eerlijk gezegd nog steeds. Maar dat mijn hart bij patisserie en bakken ligt, is zeker. Ik wil er vol voor gaan en zo veel mogelijk leren. Ooit hoop ik mijn eigen patisserie te openen.”

Is het afgelopen jaar voorbij gevlogen of leek het juist eindeloos te duren?
“Het ging als een raket. Het lijkt als de dag van gisteren dat André van Duin zijn verlossende woorden sprak en ik Heel Holland Bakt won. Zo weinig mogelijk mensen mochten er van weten, omdat het geheim moest blijven tot de laatste uitzending op tv kwam. Ik heb dus heel hard gefeest met drie goede vrienden. Eigenlijk wilde ik het van de daken schreeuwen, maar dat kon dus niet. Daarna raakte mijn leven in een stroomversnelling. Radio, tv, bedrijven, iedereen wilde wat van me. Een grote eer, maar soms was het ook moeilijk om ‘nee’ te verkopen.”

Ineens sta je in een wildvreemde studiokeuken te bakken, met cameramannen, juryleden en een presentator die op je vingers kijken. Hoe ga je daarmee om?
“Als ik gestresst ben, keer ik in mezelf en ben ik volledig gefocust. Dat werkte in mijn voordeel tijdens het bakken, want het is precisiewerk onder grote tijdsdruk. Na een paar afleveringen kom je in een flow, leer je de cameramannen kennen en gaat het een stuk soepeler. Al gaf ik het eerlijk aan als ik te druk was met bakken en geen tijd had voor een kort interviewtje tussendoor. Dat was gelukkig nooit een probleem.”

Hans Spitsbaard


Hoe zag zo’n opnameweekend van Heel Holland Bakt eruit?
“Zaterdag begonnen we rond een uur of acht en duurden de opnames tot tien uur ‘s avonds. Op zondag stopten we meestal tegen zevenen. Doordeweeks sta je iedere avond te oefenen op je bakrecepten. Toen bleek dat ik kans maakte op de eindwinst, heb ik school op een laag pitje gezet.”

Wat deed je tegen de verveling van al het wachten op zo’n opnamedag?
“Mijn remedie was meestal dat ik een wandeling maakte over het grote landgoed waar de Heel Holland Bakt-tent op staat. Andere deelnemers spraken soms met elkaar over hun strategie en kansen om te winnen, daar werd ik zenuwachtig van. Om mijn zenuwen te bedwingen ging ik ergens op een bank liggen met oortjes in en mijn ogen dicht. Of ik nam het recept nog een keer door om het zo goed mogelijk uit mijn hoofd te leren.”

Als ruimte en budget geen rol spelen, hoe zou jouw ideale keuken er dan uitzien?
“Sowieso een keuken met een kookeiland, dat lijkt me heel gaaf. En een groot, marmeren aanrecht. Marmer is ideaal als je met chocolade werkt, omdat het aanrechtoppervlak koud blijft. Het liefst zit er ook een lekker brede, elektrische oven in de keuken. En als ik helemaal los mag gaan, zou ik een shockvriezer willen. Die hadden we bij Heel Holland Bakt ook en je kunt er taarten zo snel mee terugkoelen, dat je gewoon door kunt blijven werken. Ideaal.”

Hans Spitsbaard


Bak jij het liefst in stilte of met gezelligheid om je heen?
“Als ik demonstraties geef, staan er veel mensen mee te kijken. Heel leuk, want ik vind het tof als mensen interesse hebben in mijn vakgebied. Maar de stilte thuis vind ik ook heerlijk. Al wordt het nog gezelliger als mijn oma even bij me komt staan kletsen en voorproeven.”

Welke emoties brengt het bakken bij jou naar boven?
“Vooral een groot gevoel van blijdschap. Hoe groot de chaos ook is, van bakken kom ik helemaal tot rust. Het werkt echter ook de andere kant op: als een baksel mislukt, baal ik als een stekker en kan ik echt boos worden.”

Voor welk gebak mogen we jou ‘s nachts wakker maken?
“Dat is en blijft de frisse appeltaart van mijn oma. Met een vette klodder slagroom erop, superlekker! Ik ben ook gek op een goede tiramisutaart.”

Word jij ooit Meester Patissier, net als Heel Holland Bakt-jurylid Robèrt van Beckhoven?
“Daar ga ik ontzettend hard voor werken. Pas na tien jaar ervaring kun je die titel bemachtigen. Ik wil koste wat het kost de beste worden, dus ik hoop dat jullie op een dag lezen dat Hans Spitsbaard Meester Patissier is geworden.”

Wil jij ook in zo'n mooie keuken koken en bakken? Kom eens langs in één van onze winkels en laat een ontwerp maken.

Afspraak maken  Bruynzeel winkels

Wil je andere mensen inspireren? Deel jouw Bruynzeel Keuken op Instagram met de hashtag #bruynzeelkeukens. Jouw foto zal dan worden gedeeld op onze inspiratiepagina. Bekijk de pagina hier

Voor particulieren Bruynzeel Keukens voor de particuliere markt Voor de zakelijke markt Bruynzeel Keukens voor de zakelijke markt

Welkom thuis.

Bruynzeel Keukens is er voor iedereen.
Kies hieronder hoe je verder wilt gaan.
Deze keuze hoef je maar één keer te maken.