Tiny House, duurzame keuken

Marjolein in het klein. “Door wat ruimte en spullen op te geven, kreeg ik een hoop vrijheid terug”, zegt Marjolein Jonker (42). Ze was een van de eersten in Nederland die duurzaam en in het klein ging wonen. “Maar de keuken in mijn Tiny House is net zo groot als in mijn vorige woning."

Vrijstaand wonen met een klein budget

Een Tiny House is letterlijk een klein huisje, vaak op wielen. Ontzettend schattig, maar mensen die het puur voor de charme of het goedkoop wonen doen, komen bedrogen uit, volgens Marjolein. “Je moet je eigen huisje kunnen financieren, bereid zijn om te moeten verhuizen en je handen uit de mouwen willen steken. Maar je krijgt er een hoop voor terug. Ik woon vrijstaand, heb heel mijn huisje zelf kunnen samenstellen en belast onze planeet maar minimaal.”

Marjolein tiny house

Zelf ontworpen Tiny House

“Hiervoor woonde ik in een doorsnee rijtjeshuis. Een tijdje samen, maar daarna alleen. Verder dan de bank, keuken en slaapkamer kwam ik eigenlijk niet. En voor al die onbenutte ruimte betaalde ik wel. Met mijn inkomen als eenverdiener kon ik een hypotheek van 170.000 euro krijgen en een appartement kopen met weinig leefruimte. Maar ik zocht een klein huisje met een tuintje, dat me zou dwingen om duurzamer te leven. Via Pinterest kwam ik de Amerikaanse Tiny House movement op het spoor. Dat wilde ik ook, maar waar te beginnen? Uiteindelijk kwamen er twee studenten van de TU Delft op mijn pad, die mijn plannen als een mooie testcase zagen. Samen hebben we mijn huisje ontworpen.”

Bruynzeel keuken in tiny house

‘Alles wat ik nodig heb’

“Ik was een van de eersten in Nederland met een Tiny House, maar al snel bleek de belangstelling overweldigend. Op www.marjoleininhetklein.com deel ik mijn ervaringen, ik moest het immers allemaal zelf uitzoeken. Mijn project wekte ook de interesse van Bruynzeel Keukens, ze wilden mijn keuken sponsoren. Mijn keuken is FSC-gecertificeerd, heeft een fijne oven en door de grote lades heb ik een hoop opbergruimte. Vroeger droomde ik van een oude boerderij met een grote woonkeuken, maar meer dan wat ik nu heb, heb ik helemaal niet nodig. Ik doe niet meer mee aan de ratrace en woon prettiger dan ooit. Het is goed als iedereen erover nadenkt: wat heb ik nu écht nodig in mijn leven?” Sinds mei 2016 woont Marjolein in haar Tiny House in Alkmaar, samen met kat Hella, 2 kippen en 2 eenden.

Ben jij ook op zoek?


Zoek jij ook een kleine, maar fijne keuken? Alle keukens uit onze collectie zijn verkrijgbaar in verschillende opstellingen. Ben jij op zoek naar een keuken op maat? Dan ben je bij Bruynzeel Keukens aan het juiste adres. Elke keukenruimte is anders. Met onze jarenlange ervaring ontwerpen we een maatwerk keuken die helemaal past bij jouw beschikbare ruimte. Laat vrijblijvend een 3D keukenontwerp op maat maken door een van onze aankoopadviseurs. 

Laat je adviseren

Uitleg handige kasten
Voor particulieren Bruynzeel Keukens voor de particuliere markt Voor de zakelijke markt Bruynzeel Keukens voor de zakelijke markt

Welkom thuis.

Bruynzeel Keukens is er voor iedereen.
Kies hieronder hoe je verder wilt gaan.
Deze keuze hoef je maar één keer te maken.