preload
Keuken

Koken met kerst

Hoe zien de feestdagen eruit bij de gemiddelde Nederlander? Hoeveel procent van de Nederlanders kookt thuis uitgebreid tijdens de feestdagen? En wat zijn de ergernissen die hierbij komen kijken? Bruynzeel Keukens vroeg 1.070 Nederlanders hoe de feestdagen er voor hen uitzien.

 

Drukte in de supermarkt grootste ergernis van koken tijdens de feestdagen
Maar liefst 43% van de Nederlanders geeft aan uitgebreid te koken tijdens eerste kerstdag. Op tweede kerstdag is dit 27% van de Nederlanders. Zij die ervoor kiezen om te koken tijdens de feestdagen, geven wel aan dat hier de nodige ergernissen bij komen kijken. Als grootste ergernis komt met 47% drukte in de supermarkt naar voren. Gevolgd door het opruimen van de keuken en de vieze vaat na het koken (29%). Andere ergernissen zijn: het bedenken van het kerstdiner (22%), de druk om een bijzonder gerecht/menu te verzinnen (18%), stress tijdens het koken (12%), andere mensen in de keuken (10%) en rekening houden met de dieetwensen van de gasten (8%).

Jongeren  in de leeftijd van 22 tot en met 34 jaar geven vaker aan stress te ervaren tijdens het koken in vergelijking met 65-plussers (16% versus 8%). Van alle mensen die aangeven uitgebreid te koken tijdens de feestdagen geeft bijna een kwart (23%) aan helemaal geen ergernissen te hebben wanneer het gaat om koken tijdens de feestdagen.

Stress tijdens het bedenken van een kerstdiner? Met deze feestelijke gerechten helpen wij je een handje!

''''

Van ‘doe maar normaal’ op kerstavond tot uitgebreid koken op eerste kerstdag
Op kerstavond kookt 46% van de Nederlanders normaal. 24% kookt uitgebreid en 15% kiest voor gourmetten. Slechts 5% van de Nederlanders kiest ervoor om op kerstavond uit eten te gaan. Het merendeel van de Nederlanders neemt op eerste kerstdag de tijd om uitgebreid te koken (43%), gevolgd door gourmetten (23%) en uit eten gaan (14%).  Op tweede kerstdag is men meer verdeeld. Bijna een derde (29%) kookt normaal, 27% van de Nederlanders kiest ervoor om uitgebreid te koken. 18% van de Nederlanders sluit de feestdagen af met gourmetten tegenover 17% die aangeeft uit eten te gaan op tweede kerstdag.

Een onderzoek naar het leven in- en om de keuken
Dit onderzoek is uitgevoerd door Ruigrok NetPanel in opdracht van Bruynzeel Keukens. Het onderzoek richt zich op 4 thema’s: koken, opruimen en schoonmaken, feestdagen en het leven- in en om de keuken in het algemeen. Het betreft een kwantitatief onderzoek dat online is uitgevoerd in de periode van 28 mei tot en met 6 juni 2019 en is representatief voor Nederlanders vanaf 22 jaar en ouder naar geslacht, leeftijd en opleiding. In totaal hebben 1.070 Nederlanders de vragenlijst helemaal ingevuld.

 

''''

 

 

 

Bruynzeel Keukens is er voor iedereen. Kies hieronder hoe je verder wilt gaan. Deze keuze hoef je maar één keer te maken.