Keuken

Een duurzame keuken: waar begin je?

Steeds meer mensen zijn ermee bezig: het duurzamer maken van hun huishouden. Ben je op zoek bent naar een nieuwe keuken en vind je dit een belangrijk onderdeel, dan kun je hier zeker rekening mee houden. Wist je dat we onze keukens als eerste én enige keukenleverancier in Europa co2-neutraal produceren? Gelukkig kun je zelf ook nog genoeg duurzame keuzes maken!

De kookplaat met het beste rendement

Nog steeds zweren heel wat mensen bij gas. Maar wist je dat koken op inductie aanzienlijk meer rendement oplevert dan koken op gas? Een inductieplaat levert namelijk tachtig tot negentig procent rendement op versus vijftig tot zestig bij een gemiddelde gasplaat. Bij koken op inductie verlies je namelijk bijna geen warmte. Ook de snelheid waarmee gerechten bereid kunnen worden draagt bij aan de energiebesparing. Zo breng je bijvoorbeeld twee liter water binnen vijf minuten aan de kook. Een keramische kookplaat doet daar gemiddeld zo’n tien minuten over.

Duurzame apparaten

Misschien weet jij al lang hoe de vork precies in de steel zit, maar aan de stickers op keukenapparatuur kun je precies aflezen hoe energiezuinig en duurzaam het apparaat is. Dit energielabel is door de Europese Unie verplicht gesteld en kan variëren van A+++ (meest energiezuinig) tot D (minst energiezuinig). Nieuwe koelkasten en vriezers die op de markt gebracht worden, mogen echter niet eens meer lager dan A+ scoren. Daarmee is deze categorie voor deze nieuwe apparaten dan ook meteen de minst zuinige. Niet alleen de mate van energieverbruik lees je op het energielabel. Je vindt er ook informatie over het stroom- of waterverbruik. Even op letten dus!

Water besparen met de juiste kraan

Even warm water pakken betekent voor veel huishoudens een kleine minuut wachten tot het water jouw kraan bereikt heeft. Vind je dat zonde van het verspilde water, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een kleine boiler in de keuken. Zo heb je sneller warm water bij de hand. Wat nog minder water verspilt is een 3-in-1 kokendwaterkraan. Zo tap je altijd precies de hoeveelheid water af die je nodig hebt.

Duurzame kokendwaterkraan

Kook duurzaam

Ook in jouw dagelijkse keukengebruik kun je een steentje bijdragen aan het milieu. Natuurlijk kun je alleen eco-vriendelijke producten aanschaffen en erop letten dat -wanneer je vlees eet- je voor een biologische variant gaat. Maar het kan ook simpeler door te kiezen voor seizoensgebonden producten die bij voorkeur lokaal (of in elk geval in Nederland) groeien. Zo weet je zeker dat de producten die jij bereidt een minimale afstand hebben afgelegd van de bron tot jouw bord. Koop je tomaten uit Spanje, dan weet je zeker dat ze er een lange reis en dus ook co2-uitstoot op hebben zitten.

Door producten slim te bewaren zorg je voor een langere levensduur en dus ook minder afval. Heb je toch producten die over zijn? Probeer er dan je fantasie op los te laten, zodat je er toch een maaltijd mee kunt bereiden. Sommige groenten kun je ook wecken of conserveren voor gebruik later. Denk aan komkommers of wortels op zuur, appelcompote of gedroogde tomaatjes op olie. Het kost je wel iets meer moeite dan weggooien, maar beter voor het milieu is het wel!

Ben je trots op jouw Bruynzeel Keuken en wil je deze graag laten zien? Plaats jouw foto op Instagram met de hashtag #bruynzeelkeukens en ook jouw foto komt op onze website!

Voor particulieren Bruynzeel Keukens voor de particuliere markt Voor de zakelijke markt Bruynzeel Keukens voor de zakelijke markt

Welkom thuis.

Bruynzeel Keukens is er voor iedereen.
Kies hieronder hoe je verder wilt gaan.
Deze keuze hoef je maar één keer te maken.