6 groene tips voor een duurzame levensstijl in- en om de keuken

6 groene tips voor een duurzame levensstijl in- en om de keuken

Groen doen, we willen het allemaal. Want hoe fijn is het dat je met jouw levensstijl bijdraagt aan een betere omgeving voor mens en milieu. Maar waar begin je? Wij delen 6 tips die bijdragen aan een duurzamere levensstijl in- en om de keuken. 

Tip #1: Ga voor duurzame apparatuur in de keuken

Ben je op zoek naar een nieuwe keuken of nieuwe keukenapparatuur? Kijk dan goed naar het energielabel. Je vindt deze informatie op de sticker van het apparaat of online. Door het energielabel zie je in één oogopslag hoe zuinig het apparaat is met energie. Het helpt je een energiezuinige keuze te maken. Wij adviseren je altijd te kiezen voor een energielabel van A+ of hoger. 

Bekijk onze keukenapparatuur

Duurzame keukenapparatuur

Front bekijken in het keukenatelier van Bruynzeel Keukens

Tip #2: Onderzoek de herkomst van het product

Welke afstand legt het product af om uiteindelijk bij jou thuis te komen? En met welke materialen zijn de producten gemaakt. Producten die gemaakt zijn van materialen afkomstig uit eigen land én gemaakt worden in eigen land, hoeven een minder grote afstand af te leggen om bij jou thuis te komen. Dit betekent minder CO2-uitstoot. Op het gebied van herkomst van materialen is het ook belangrijk om te kijken naar hergebruik en recycling. Het beperken van afval en het verantwoord omgaan met grondstoffen, past perfect in een duurzame levensstijl. Ben je op zoek naar een duurzame keukenleverancier? Onze keukens worden op CO2-neutrale wijze geproduceerd in Bergen op Zoom. Ook gaat spaanplaat dat overblijft in het productieproces terug naar de spaanplaatleverancier, zodat hier in de toekomst weer nieuwe keukens van gemaakt kunnen worden. Wel zo duurzaam!

Lees meer over onze CO2-neutrale keukenproductie

Tip #3: Koop lokaal 

Hoe vaak zie je het niet in de supermarkten? Groente en fruit uit andere werelddelen. Terwijl er met een rijk aanbod aan landbouwbedrijven genoeg lekkers in eigen regio te halen valt. Neem eens een kijkje bij een boerderijwinkel in de buurt of bezoek de markt voor verse groenten en fruit. Of vind de mooiste serviezen en keukenaccessoires in een winkel in jouw stad of dorp. Vaak maak je jouw interieur ook nog eens een stuk unieker dan wanneer je bij grotere ketens besteld.  

Servies wandplank Atlas zilvergroen

Interne lades Atlas Roodbruin

Tip #4: Kweek je eigen kruidentuin

Voldoende planten in je interieur zorgen ervoor dat je productiever bent. Met voldoende bloemen en planten in de tuin draag je bij aan de bijen- en vlinderpopulatie. Heb je écht groene vingers? Kweek dan je eigen kruiden- en/of moestuin. Met een beetje liefde, aandacht en water willen de planten wel groeien. De kruiden, groente en het fruit dat hieruit voortkomt kun je perfect gebruiken tijdens het koken. Natuurlijkere ingrediënten zijn niet te verkrijgen!

Tip #5: Bewaar je voedsel zo slim mogelijk 

Helaas wordt er nog teveel voedsel weggegooid. Bijvoorbeeld omdat de houdbaarheidsdatum is verstreken of omdat er schimmel op zit. Zonde! Door je voedsel slim te bewaren, gaat het langer mee. Er zijn tegenwoordig veel tips en tricks om op een verantwoorde manier met voedsel om te gaan. Je moet ze alleen kennen. 

  • In supermarkten vind je vaak producten waarvan de houdbaarheidsdatum bijna verstrijkt. Wil je dit product nog voor de houdbaarheidsdatum gebruiken? Dan kun je dit vaak met korting verkrijgen. Want ook supermarkten vinden weggooien zonde!
  • Weet welke producten je het beste in de koeling kunt bewaren en welke het beste buiten de koeling te bewaren zijn. 
  • Er zijn steeds meer handige keukenaccessoires beschikbaar om eten langer vers te houden. Wat dacht je van een sok voor je avocado, waarin deze perfect rijpt. Of Bee wrap, een soort herbruikbare vershoudfolie van bijenwas. Ook zijn er foodhuggers, siliconen hoesjes om groenten en fruit langer te bewaren. Perfect wanneer je bijvoorbeeld een halve citroen hebt gebruikt, maar de andere helft nog wil gebruiken. 

Lade Atlas Zilvergroen

Werkplek Atlas staalblauw

Tip #6: Plan wekelijks een groene balansdag in 

Een duurzame levensstijl betekent niet dat je direct je leven 180 graden moet omgooien. Je kunt klein beginnen door voor jezelf wekelijks één groene balansdag in te plannen. Werk, indien mogelijk, thuis op deze dag, eet vegetarisch en maak het ’s avonds gezellig in huis met kaarslicht. 

Meer keukeninspiratie

Welke keuken uit onze nieuwe collectie is jouw favoriet? Je kunt alle keukens uit onze collectie in een ander opstelling, kleur of met andere grepen en apparatuur samenstellen. In ons nieuwe inspiratieboek voor 2023 en 2024 geven we een kijkje in onze hele collectie en inspireren we je graag met binnenkijkers en tips om jouw keuken naast mooi ook handig te maken. 

Vraag het inspiratieboek aan

Inspiratieboek
Voor particulieren Bruynzeel Keukens voor de particuliere markt Voor de zakelijke markt Bruynzeel Keukens voor de zakelijke markt

Welkom thuis.

Bruynzeel Keukens is er voor iedereen.
Kies hieronder hoe je verder wilt gaan.
Deze keuze hoef je maar één keer te maken.