preload
Keuken Vrouw in de keuken haalt ovenschotel uit de oven

6 groene tips voor een duurzame levensstijl in- en om de keuken

Groen doen, we willen het allemaal. Want hoe fijn is het dat je met jouw levensstijl bijdraagt aan een betere omgeving voor mens en milieu. Maar waar begin je? Wij delen 6 tips die bijdragen aan een duurzamere levensstijl in- en om de keuken. 


Tip #1: Ga voor duurzame apparatuur in de keuken


Ben je op zoek naar een nieuwe keuken of nieuwe keukenapparatuur? Kijk dan goed naar het energielabel. Je vindt deze informatie op de sticker van het apparaat of online. Door het energielabel zie je in één oogopslag hoe zuinig het apparaat is met energie. Het helpt je een energiezuinige keuze te maken. Wij adviseren je altijd te kiezen voor een energielabel van A+ of hoger. 

Bekijk onze keukenapparatuur

Vrouw plaatst gevulde ovenschaal in de oven

 

Tip #2: Onderzoek de herkomst van het product


Welke afstand legt het product af om uiteindelijk bij jou thuis te komen? En met welke materialen zijn de producten gemaakt. Producten die gemaakt zijn van materialen afkomstig uit eigen land én gemaakt worden in eigen land, hoeven een minder grote afstand af te leggen om bij jou thuis te komen. Dit betekent minder CO2-uitstoot. 

Op het gebied van herkomst van materialen is het ook belangrijk om te kijken naar hergebruik en recycling. Het beperken van afval en het verantwoord omgaan met grondstoffen, past perfect in een duurzame levensstijl. 

Ben je op zoek naar een duurzame keukenleverancier? Onze keukens worden op CO2-neutrale wijze geproduceerd in Bergen op Zoom. Ook gaat spaanplaat dat overblijft in het productieproces terug naar de spaanplaatleverancier, zodat hier in de toekomst weer nieuwe keukens van gemaakt kunnen worden. Wel zo duurzaam!

Lees meer over onze CO2-neutrale keukenproductie

Zonnepanelen DKG

 

Tip #3: Koop lokaal 


Hoe vaak zie je het niet in de supermarkten? Groente en fruit uit andere werelddelen. Terwijl er met een rijk aanbod aan landbouwbedrijven genoeg lekkers in eigen regio te halen valt. Neem eens een kijkje bij een boerderijwinkel in de buurt of bezoek de markt voor verse groenten en fruit. Of vind de mooiste serviezen en keukenaccessoires in een winkel in jouw stad of dorp. Vaak maak je jouw interieur ook nog eens een stuk unieker dan wanneer je bij grotere ketens besteld.  


Tip #4: Kweek je eigen kruidentuin


Voldoende planten in je interieur zorgen ervoor dat je productiever bent. Met voldoende bloemen en planten in de tuin draag je bij aan de bijen- en vlinderpopulatie. Heb je écht groene vingers? Kweek dan je eigen kruiden- en/of moestuin. Met een beetje liefde, aandacht en water willen de planten wel groeien. De kruiden, groente en het fruit dat hieruit voortkomt kun je perfect gebruiken tijdens het koken. Natuurlijkere ingrediënten zijn niet te verkrijgen!
 

Man aan het koken in de keuken

 

Tip #5: Bewaar je voedsel zo slim mogelijk 


Helaas wordt er nog teveel voedsel weggegooid. Bijvoorbeeld omdat de houdbaarheidsdatum is verstreken of omdat er schimmel op zit. Zonde! Door je voedsel slim te bewaren, gaat het langer mee. Er zijn tegenwoordig veel tips en tricks om op een verantwoorde manier met voedsel om te gaan. Je moet ze alleen kennen. 

  • In supermarkten vind je vaak producten waarvan de houdbaarheidsdatum bijna verstrijkt. Wil je dit product nog voor de houdbaarheidsdatum gebruiken? Dan kun je dit vaak met korting verkrijgen. Want ook supermarkten vinden weggooien zonde!
  • Weet welke producten je het beste in de koeling kunt bewaren en welke het beste buiten de koeling te bewaren zijn. Hier vind je het overzicht. 
  • Er zijn steeds meer handige keukenaccessoires beschikbaar om eten langer vers te houden. Wat dacht je van een sok voor je avocado, waarin deze perfect rijpt. Of Bee wrap, een soort herbruikbare vershoudfolie van bijenwas. Ook zijn er foodhuggers, siliconen hoesjes om groenten en fruit langer te bewaren. Perfect wanneer je bijvoorbeeld een halve citroen hebt gebruikt, maar de andere helft nog wil gebruiken. 
     
Keuken Olympia Antiekgroen

 

Tip #6: Plan wekelijks een groene balansdag in 


Een duurzame levensstijl betekent niet dat je direct je leven 180 graden moet omgooien. Je kunt klein beginnen door voor jezelf wekelijks één groene balansdag in te plannen. Werk, indien mogelijk, thuis op deze dag, eet vegetarisch en maak het ’s avonds gezellig in huis met kaarslicht. 

Jij bepaalt.

Bruynzeel Keukens is er voor iedereen.
Kies hieronder hoe je verder wilt gaan.
Deze keuze hoef je maar één keer te maken.