Keuken

10 Tips voor een zichtbaar opgeruimde keuken

Ben jij wel eens jaloers op die vriend(in) wiens keuken er altijd tiptop opgeruimd bij staat, terwijl je zelf thuis naar een rommelige keuken kijkt? Waarschijnlijk is deze persoon gewoon nét wat beter in het opbergen van spullen en het schoonhouden van het werkblad. Maar hoe zorg je er nu zelf voor dat ook jouw keuken er altijd opgeruimd uitziet? Zelfs wanneer je hem dagelijks intensief gebruikt? Daar helpen we je graag bij! Met deze keuken opberg ideeën oogt je keuken binnen korte tijd weer aardig opgeruimd.

1. Leg een basisvoorraad eten aan

Door de jaren heen koop je veel spullen in de supermarkt waarvan je het bestaan vergeten bent. De voorraadkast kan daardoor rommelig geworden zijn. Ruim je keukenkastjes op en kijk daarbij eens kritisch naar je voorraad. Controleer alles in de voorraadkast een keer op houdbaarheid en gooi weg wat over de datum is. In principe bestaat een goede basisvoorraad uit lang houdbare producten die vaak een aanvulling of onderdeel van een volledige maaltijd zijn zoals tomatenpuree, rijst, pasta, bouillonblokjes, bloem en kruiden. Zo blijft je voorraadkast overzichtelijk en voorkom je dat je kasten vol staan met producten waarvan de houdbaarheidsdatum al in een ver verleden ligt. En als je dan toch aan het opruimen bent, haal dan ook meteen even de schoonmaakdoek door de voorraadkast. Zo sla je twee vliegen in één klap.


2. Zorg voor overzicht

Alles in je keukenkast proppen heeft weinig zin. Zonder overzicht, heb je alsnog een rommelige keuken. Overzicht in de keuken creëer je op verschillende manieren. Probeer bijvoorbeeld zoveel mogelijk in één rij te werken, zodat je in één oogopslag je kastinhoud ziet. En werk je toch in twee rijen, zorg dan dat de grote spullen op de achterste rij staan. Dan vind je ook de kleinste dingen terug. Je kunt ook kiezen voor handige kastoplossingen, zoals een rek voor alle pannendeksels en borden. Of handige opbergsystemen, zoals dubbele lades, hoekkastsystemen en draaiplateaus. Zo benut je de ruimte die je hebt optimaal én houd je het overzichtelijk.

Hoekkast


3. Werk de hoogte in

We zijn gewend om alle keukenspullen horizontaal op te bergen. Vreemd eigenlijk omdat we ook in de hoogte voldoende ruimte hebben. Zo benut je met een apothekerskast de hoogte ideaal. Maar dat kan ook met wandrekken of door simpelweg je spullen op te stapelen. Zorg er dan wel voor dat je soort bij soort zet. Niets oogt zo rommelig als een wankelende stapel servies of pannen. En kun je de spullen niet aan het oog onttrekken? Kies dan voor een opbergoplossing die rust in huis brengt zoals dezelfde dozen, potten of blikken.

werk de hoogte in
Voorraadkast


4. Werk met lichte kleuren en materialen 

Heb je een rommelig of kleurrijk karakter en houd je van een vrolijk servies? Pas op dat je geen rommelige keuken krijgt! Probeer je keuken dan zo rustig mogelijk te houden in kleur en materiaal. Want ook al ben je van nature misschien geen opruimgoeroe: zachte kleuren zorgen er niet alleen voor dat je bonte servies beter opvalt, het oogt een stuk rustiger en daardoor een stuk meer opgeruimd. 


5. Creëer nieuwe opbergruimte in de keuken

Helaas beschikt niet iedereen over een grote keuken met voldoende opbergmogelijkheden. Heb je meer spullen dan in je keuken passen? Zorg dan voor extra opbergruimte, zodat je keukenblad in elk geval opgeruimd blijft. Denk bijvoorbeeld aan een hippe kar met alle flesjes olie, azijn, sojasaus enzovoorts. Of een mooi wijnrek voor je wijnflessen. Heb je geen bovenkasten? Wat dacht je van mooie, robuuste wandplanken waar je kookboeken of misschien wel je mooiste servies op kwijt kunt? Er zijn genoeg mogelijkheden om een rommelige keuken tegen te gaan.

tip


6. Houd je aanrechtblad netjes

Een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimde geest. Datzelfde geldt voor je keuken. Houd daarom ook je aanrecht schoon en probeer er vooral niet te veel op uit te stallen. Gebruik slechts één hoek van je werkblad voor bijvoorbeeld je snijplanken, koffiezetapparaat of messenblok. Op deze manier heb je altijd voldoende ruimte om je maaltijd voor te bereiden en oogt het meteen daarna weer direct opgeruimd. 


7. Neem afscheid van spullen

Bijna iedereen heeft spullen die nooit (meer) gebruikt worden. Ze nemen onnodig veel plaats in jouw keuken in beslag en zorgen voor een onnodig rommelig geheel. Neem daarom al je keukenspullen eens onder de loep en gooi weg wat je niet tot nooit gebruikt. Wist je dat je jouw keuken al in vijf stappen efficiënter kunt maken? Klik hier om achter deze stappen te komen.


8. Berg alles netjes op 

Niets is zo vervelend dan zes half gevulde rijst verpakkingen in je kast. Datzelfde geldt voor de aangebroken pastaschelpjes. De vaak opgestapelde verpakkingen creëren chaos. Ga je keukenkastjes opruimen? Kies er dan voor om dit soort producten in grotere, doorzichtige opbergblikken te verzamelen. Het mooie aan dit soort keuken opberg ideeën is dat het er niet alleen mooi en gestructureerd uitziet, maar je op deze manier bovendien goed zicht houdt op je voorraad. 

Piet Zwart


9. Elimineer prullaria

Kies je ervoor de keukenkasten op te ruimen? Besef dan dat pennen, elastieken en batterijen niet in de opgeruimde keuken thuishoren. Datzelfde geldt voor schoenenpoets en verdwaalde schroevendraaiers. Zorg dat je keuken en dus ook de keukenkasten uitsluitend gevuld zijn met spullen die je voor, tijdens of na het koken nodig hebt. Tenzij jouw keuken ook een werkplek is, dat is natuurlijk een uitzondering… 


10. Maak je keuken dagelijks schoon

Misschien een inkoppertje, maar na gedane arbeid volgt natuurlijk de schoonmaak. Maak je fornuis, werkblad en eventueel spatwand na het koken altijd schoon. Zo voorkom je dat vet en vuil hardnekkig wordt. Bovendien geeft een schone en opgeruimde keuken altijd een goede indruk. Kom meer te weten over het schoonmaken van je keuken.  

Op zoek naar nog meer keuken opberg ideeën? 

Het gaat natuurlijk niet alleen om hoe je keuken er aan de buitenkant uit ziet, maar een opgeruimde keuken hangt net zo goed af van hoe de binnenkant eruit ziet. Maak daarom gebruik van slimme oplossingen aan de binnenkant van je kasten. Hoe je dit doet, lees je in ons blog:  In vijf stappen naar een efficiënte kastindeling 

Ben je trots op jouw Bruynzeel Keuken en wil je deze graag laten zien? Plaats jouw foto op Instagram met de hashtag #bruynzeelkeukens en ook jouw foto komt op onze website!

#bruynzeelkeukens

 

Voor particulieren Bruynzeel Keukens voor de particuliere markt Voor de zakelijke markt Bruynzeel Keukens voor de zakelijke markt

Welkom thuis.

Bruynzeel Keukens is er voor iedereen.
Kies hieronder hoe je verder wilt gaan.
Deze keuze hoef je maar één keer te maken.