Keuken

Gemeente Rotterdam en Bruynzeel Keukens slaan handen ineen voor klimaatneutrale toekomst

Rotterdam / Bergen op Zoom - De gemeente Rotterdam en Bruynzeel Keukens gaan een samenwerkingsovereenkomst aan om de inwoners van de wijk Heindijk de overstap te laten maken naar gasloos wonen en koken. Heindijk is de eerste Rotterdamse wijk die aardgasvrij wordt.

Drie van de vier Rotterdammers maakt zich zorgen om klimaatverandering

Uit de jaarlijkse Omnibusenquête ‘Rotterdammers over milieu en duurzaamheid 2019’, in opdracht van gemeente Rotterdam, blijkt dat drie van de vier Rotterdammers zich zorgen maakt om klimaatverandering. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat de meeste Rotterdammers bereid zijn om zelf maatregelen te nemen tegen klimaatverandering.

De rijksoverheid heeft als ambitie gesteld dat Nederland in 2050 een volledig circulaire economie is. De gemeente Rotterdam is bezig om deze aardgasvrije doelstellingen vorm te geven. Zo heeft de gemeente vijf gebieden binnen de gemeente geselecteerd die de komende jaren worden omgevormd tot aardgasvrije wijken. Samen met Bruynzeel Keukens start de Gemeente Rotterdam met de wijk Heindijk.

Verbinding tussen overheid en het bedrijfsleven

Maandag 6 januari tekenden Wethouder Bas Kurvers en commercieel manager Retail bij Bruynzeel Keukens Julian Stoppelenburg de overeenkomst tussen beide partijen. Stoppelenburg: ‘’Als keukenleverancier spelen we een grote rol in de bouwsector. We willen onze voorbeeldrol op het gebied van duurzaamheid uitdragen en werken graag mee aan projecten als deze. Rotterdam weet van aanpakken en komt met een vooruitstrevende oplossing voor een vraagstuk waar op dit moment elke gemeente in Nederland mee worstelt; hoe krijg ik mijn gemeente volledig klimaatneutraal. We zijn er trots op om de verbinding te maken tussen de overheid en het bedrijfsleven, om zo een gezamenlijk doel te bereiken.’’

In november 2019 is gestart met het bezoeken van bewoners. Tijdens een persoonlijk bezoek kregen bewoners informatie over de overstap van aardgas naar stadsverwarming en elektrisch koken. Bewoners kregen daarbij zelf de keuze om over te stappen, waarbij de gemeente door middel van een subsidie het grootste deel van de kosten dekt.

mvo zonnepanelen dak fabriek


De groene keuken

In samenwerking met de gemeente Rotterdam en apparatenleverancier AEP (bekend van de merken ATAG, Etna en Pelgrim) heeft Bruynzeel Keukens een stappenplan gemaakt om de overstap naar gasloos koken zo zorgeloos mogelijk te maken. De bewoners worden uitgebreid geïnformeerd over koken op inductie: over de voordelen, het gebruik van de inductiekookplaat, een kostenraming en informatie over het installatiewerk. Bruynzeel Keukens verzorgt het elektrawerk, geeft advies op maat, sluit de kookplaat aan in de keuken en vraagt subsidie voor de bewoner aan bij de gemeente. Zo kan men op gemakkelijke wijze de overstap maken naar een ‘groene’ keuken.

Kleurrijk koken

De overstap naar elektrisch koken leeft in de wijk Heindijk. Bewoners Frank Kreuk en zijn vriendin Anuska Klaverdijk maakten samen het kookboek ‘Kleurrijk koken’. Een kookboek vol recepten van buren, waarbij alle recepten op een elektrische kookplaat zijn bereid. Frank verzamelde de recepten, waarna Anuska de gerechten fotografeerde. Wethouder Bas Kurvers leverde ook zijn favoriete recept van nasi aan. ‘’Als ik tijd heb ik, vind ik het heerlijk om te koken. Ik ondersteun dit mooie buurtinitiatief van harte.’’

Pendrecht volgt

 De volgende wijk die volgt, is Pendrecht, zo werd verteld tijdens het officiële tekenmoment. In een speciale huiskamer die wordt ingericht in de wijk, hebben bewoners de mogelijkheid om inductiekookplaten te bekijken en te ervaren. "Zo kan de keuze gemaakt worden voor een kookplaat die echt past bij de wensen en leefsituatie van de bewoner", vertelt Stoppelenburg.

Bruynzeel Keukens: de CO2 neutrale keukenproducent

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is een speerpunt binnen Bruynzeel Keukens en haar moederbedrijf de DKG Groep. Bruynzeel Keukens vindt het belangrijk om bewuste keuzes te maken voor mens en milieu. Ze produceert haar keukens als eerste en enige keukenleverancier in Europa CO2 neutraal en creëert waardestromen van afvalstromen. Dit doet ze onder meer met het project circulaire keukens, waarbij materiaal van oude keukens gebruikt wordt als grondstof voor nieuwe keukenkasten.

 

Kookplaat bora

Fotograaf hoofdbeeld wethouder Bas Kurvers en Julian Stoppelenburg van Bruynzeel Keukens: Jan van der Ploeg 

 

Voor particulieren Bruynzeel Keukens voor de particuliere markt Voor de zakelijke markt Bruynzeel Keukens voor de zakelijke markt

Welkom thuis.

Bruynzeel Keukens is er voor iedereen.
Kies hieronder hoe je verder wilt gaan.
Deze keuze hoef je maar één keer te maken.