Spoelbakken

De spoelbak, ook wel gootsteen genoemd, is een onmisbaar item in de keuken. Een spoelbak is een belangrijke bron voor hygiëne tijdens het koken. Of je de spoelbak nu gebruikt om even snel je handen te wassen, groenten schoon te maken, de aardappels af te gieten, om water te pakken voor de schoonmaak of om simpelweg even de vaat voor te spoelen, het is belangrijk dat je kiest voor een spoelbak die jou het meeste comfort geeft. Kies je bijvoorbeeld voor een enkele of dubbele spoelbak? Wil je een spoelbak met een lage of juist een hoge kraan? En welk materiaal past het best bij jouw aanrechtblad? Voor elke keuken, is een geschikte spoelbak te vinden. 

Materialen spoelbak

Spoelbakken kun je in allerlei soorten en maten verkrijgen. We zetten de meest gebruikelijke varianten van de spoelbak op een rij. 
 

RVS spoelbak

Een van de meest gekozen materialen voor de gootsteen, is roestvrijstaal (ook wel: RVS). Roestvrijstaal is erg hygiënisch: het is een materiaal dat gemakkelijk schoon te maken is. Zeker omdat de gootsteen gebruikt wordt voor onder meer het wassen en afgieten van eten, is het belangrijk dat deze ook weer gemakkelijk gereinigd kan worden. RVS is dan ook de perfecte keuze voor de kok die snel en gemakkelijk wil kunnen schoonmaken. Daarnaast is een RVS spoelbak sterk en betaalbaar. En ook qua uitstraling kun je er alle kanten mee op: wist je dat er tegenwoordig ook spoelbakken verkrijgbaar zijn in de kleuren goud, koper en gun metal? 

RVS


Natuursteen spoelbak

Als je ervoor kiest voor een natuurstenen aanrechtblad in je keuken, dan is het erg mooi om dit materiaal door te laten lopen in de wasbak. Het zorgt voor een mooie, rustige en luxe uitstraling in de keuken. Wanneer je kiest voor een gootsteen van natuursteen, zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Vetten uit voedsel en zuren (zoals bijvoorbeeld citroen) kunnen er voor zorgen dat er vlekken in het materiaal ontstaan. Daarnaast bestaat het risico dat etensresten wat vaker in de hoekjes blijven zitten ten opzichte van de RVS spoelbak. Dit komt omdat de wanden van een natuurstenen wasbak door het materiaal meer haaks op elkaar staan. Op onze pagina over keukenbladen lees je meer over het materiaal en de beschikbare kleuren. 

Een spoelbak van keramiek

Net als bij natuursteen, krijg je ook bij een wasbak van keramiek een luxe en rustige uitstraling in de keuken. In het gebruik is het ook een erg prettig materiaal: het is een enorm hard materiaal dat kras- en hitte bestendig is. Daarnaast is een gootsteen van keramiek ook gemakkelijk te reinigen. Ook is het mogelijk om de gootsteen af te stemmen op het keukenblad. Er zijn tal van kleuren beschikbaar. 

Spoelbak monteren

Een gootsteen kun je op verschillende manieren in je werkblad laten monteren. Je kunt ze inbouwen, onderbouwen of erin lassen. Spoelbakken die onder het keukenblad bevestigd zijn (onderbouw) hebben als voordeel dat je vuil en afval eenvoudig de gootsteen in veegt. Een spoelbak kan ook op het aanrecht bevestigd worden. In dat geval ontstaat er een opstaande rand. Hierdoor kan water en vuil niet rechtstreeks in de spoelbak geveegd worden. Het is echter wel de voordeligste montagetechniek. De mooiste afwerking is echter de vlakinbouw waarbij de rand van de spoelbak op dezelfde hoogte ligt als het aanrecht. Ook in dit geval veeg je vuil en water met één beweging in de spoelbak. 

Atlas staal


Afmetingen van de spoelbak

Spoelbakken mogen om ergonomische redenen niet te diep zijn. Is dit wel het geval, dan sta je continu te ver voorover gebogen om iets uit de spoelbak te pakken of hem schoon te maken. De beste diepte is door achter de spoelbak te staan en je hand op de bodem te leggen. Gaat dat gemakkelijk? Dan is de diepte goed voor je. Ook de grootte van de spoelbak is overigens belangrijk. Deze hangt af van de grootte van jouw gootsteenkast. Houdt ook rekening met de hoogte van de pannen die bijvoorbeeld niet in de vaatwasser mogen. Niets is zo vervelend als een te lage spoelbak waar voortdurend water over de rand stroomt. 

Mocht je je trouwens afvragen waarom bij dubbele spoelbakken het afscheidingsgedeelte minder hoog is dan de spoelbak zelf: zo kun je bijvoorbeeld pannen makkelijk overhevelen naar de andere spoelbak.

Wil je meer weten over ergonomie en functionaliteit in de keuken? Bekijk dan eens onze pagina over functionaliteit of laat je adviseren in een van onze winkels. Onze aankoopadviseurs kijken graag mee naar jouw ideale werkhoogte en looproute in de keuken. 

Functionaliteit  Bruynzeel winkels

Voor particulieren Bruynzeel Keukens voor de particuliere markt Voor de zakelijke markt Bruynzeel Keukens voor de zakelijke markt

Welkom thuis.

Bruynzeel Keukens is er voor iedereen.
Kies hieronder hoe je verder wilt gaan.
Deze keuze hoef je maar één keer te maken.

Heeft u een vraag?