preload
Keuken

6 tips om nog sneller van je vieze vaat af te zijn

Na een gezellige avond koken en eten wacht de vieze vaat. De vaatwasser is dan een uitkomst. Maar alsnog moet die flinke stapel afwas ingeruimd worden. Hoe dat net wat handiger, sneller en zuiniger kan? Wij helpen je graag op weg.

Vaatwasser
Margriet

Tip #1: Je vieze vaat afspoelen? Doe het vooral niet té goed!
Als je vaatwasser jonger is dan tien jaar, is het verstandig om je vieze vaat vooraf niet te schoon te spoelen. Etensresten kun je er beter even afschrapen, maar verder kunnen borden en glaswerk rechtstreeks de vaatwasser in. Dat is zelfs beter, want vaatwasmiddel hecht makkelijker aan vuile vaat.

Tip #2: Hoe verleidelijk ook, prop je vaatwasser niet te vol
Net een uitgebreide maaltijd gekookt of een gezellig feestje gehad? Dan wil je daarna alles zo snel mogelijk opgeruimd en schoon hebben. Probeer toch de verleiding te weerstaan om je vaatwasser overvol te proppen. Als hij te vol zit, raakt de sproeiarm geblokkeerd en komt je vaat er niet schoon uit. Dan kun je je vaatwasser beter twee keer te laten draaien.

Vaatwasser
Vaatwasser tips

Tip #3: Stop met het ordenen van je bestek
Het ziet er geordend uit, alle lepels, vorken en messen netjes bij elkaar in de bestekbak van je vaatwasser. En uitruimen gaat een stuk sneller. Doe het toch maar niet. Geordend bestek schuift namelijk sneller in elkaar en wordt dan niet meer schoon. Dus zet je bestek maar kriskras en ondersteboven in de bestekbak.

Pelgrim
Pelgrim vaatwasser

Tip #4: Ruim je vaatwasser van achter naar voor in
Het is verleidelijk om snel even de vaatwasserdeur te openen en een vies bord of glas op de eerste de beste vrije plek weg te zetten. Dit lijkt misschien sneller, maar hoe voller de vaatwasser wordt, hoe meer pas- en meetwerk het je kost. Begin daarom altijd achterin met het inruimen van je vaatwasser.

Tip #5: Plaats kwetsbare materialen zo ver mogelijk van de sproeiarm
Hoe kwetsbaarder het materiaal, hoe groter de kans dat het beschadigd raakt in de vaatwasser. Denk aan glazen, vershoudbakjes of melamine keukengerei. De sproeiarm van je vaatwasser zit meestal onderin. Dus hoe hoger je kwetsbare producten plaatst, hoe lager de waterdruk en temperatuur, en hoe kleiner de kans op schade.

Vaatwasser
Elle eten

Tip #6: Schud dat breekbare glaswerk maar eens even goed
Stop jij je kristallen servies in de vaatwasser? Het valt niet aan te raden, maar kan wel handig zijn. Bescherm het servies met de ‘schudtest’. Schud heel voorzichtig het rek van je vaatwasser op en neer, om te zien of er geen kristalwerk tegen elkaar of tegen andere spullen botst. Dan kun je daarna met een gerust hart het vaatwasprogramma starten.

Lees ook eens onze 10 tips voor een zichtbaar opgeruimde keuken. Met deze tips oogt je keuken binnen korte tijd weer tiptop in orde. 

Kom eens langs in één van onze winkels om zo de keuken te vinden die past voor jou! Of maak direct een ontwerpafspraak. 

Kom eens langs  Maak een afspraak

Bruynzeel Keukens is er voor iedereen. Kies hieronder hoe je verder wilt gaan. Deze keuze hoef je maar één keer te maken.