Bruynzeel Keukens Keukenstijlen Boeren keukens

De boeren keuken, nostalgie uit grootmoeders tijd

Een boeren keuken is een variant van de nostalgische keuken en doet denken aan grootmoeder's tijd. Een hardstenen aanrechtblad met een zwart-wit betegelde spoelbak. Verweerde plavuizen of brede houten planken op de vloer. Nostalgische tegeltjes aan de muur, potten en pannen aan een wildhaak en bordenrekken met boerenbont servies aan de muur. Allemaal elementen die het boeren- of plattelandsleven uitademen.

Een boeren keuken is niet netjes geordend. Het geheel oogt wat chaotisch en dat is ook de bedoeling. Het versterkt juist het huiselijke gevoel en geeft een gezellige sfeer. Boeren keukens zijn dan ook een echte woon- en leefkeukens. Een plek waar je graag veel tijd met je gezin doorbrengt. Een keuken waar je je veilig en geborgen voelt en aangepast aan de multifunctionele eisen van deze tijd.

Materialen in een boeren keuken

Veelgebruikte materialen voor de kastfronten in boerenkeukens zijn massief grenen, eiken, of beuken. De afwerking van een boerenkeuken hoeft niet al te netjes te zijn, want dat was vroeger ook niet het geval, ambachten waren niet persé precies qua afwerking. Om het plattelandsgevoel te benadrukken kunnen de deurtjes beschilderd worden met motieven. Opvallende details zijn bijvoorbeeld een gietijzeren hang- en sluitwerk in combinatie met porseleinen handgrepen en bronzen laden- en/of  kastknopjes. In de kasten wordt de moderne keukenapparatuur weggewerkt en het nostalgisch ogende gasfornuis neemt een prominente plek in de keuken in. Alles bij elkaar versterkt dit het boerenkarakter van de keuken, net als het veelvuldig toepassen van hout en natuursteen.

Het werkblad en zwart-wit tegeltjes

Voor het werkblad in een boeren keuken wordt vaak een stoere en harde steensoort gebruikt. Enigszins vergelijkbaar met het ouderwetse granieten aanrecht van vroeger. Ook wordt dikwijls massief hout voor het keukenblad gebruikt. Dat geeft eveneens een plattelandse uitstraling. De spoelbak met zwart-wit tegeltjes wordt veel gebruikt in een nostalgische keuken, maar ook porselein kan erg mooi zijn.

Ambachtelijke uitstraling

Overigens zijn perfectie en precisie niet maatgevend voor een boeren keuken. Eigenlijk geldt veel meer: hoe ambachtelijker de uitstraling, des te beter. Zo tref je op de boeren keukenvloer óf tegels óf planken aan. Dat de tegels na verloop van tijd slijtage vertonen draagt bij aan het karakter van de boeren keuken. En de planken? Dat zijn vaak zware eiken of andere hardhouten planken en ook die mogen er best gebruikt uitzien. Dit is echter niet hetzelfde als de trend naar steigerhout die je nu ziet.

Decoratieve accessoires in een boeren keuken

De boerenstijl kun je vervolgens versterken met decoratieve accessoires. Bijvoorbeeld met ouderwetse waterkannen of petroleumstellen. Een robuuste tafel met rieten stoelen en een boerenbont servies. Spullen van een rommelmarkt in een ambachtelijke richting komen prima tot hun recht in een mooie boeren keuken.