Keuken

Materiaal voor je keuken

De één gaat voor een landelijke keuken met veel hout en warme kleuren terwijl de andere kiest voor een betonlook blad met hoogglans witte kastjes, afgewerkt met een strakke gietvloer. De materialen die je in je keuken combineert, bepalen de sfeer van deze ruimte in huis. Dat zit hem dus niet alleen in het werkblad en je keukenkasten, maar ook in de combinatie met wand- en vloertegels en verlichting.

Kies het juiste materiaal

Misschien heb je al een look voor ogen voor jouw nieuwe keuken en weet je precies welke materialen je daarvoor gaat gebruiken. Houd er bij de keuze wel rekening mee dat élk materiaal een eigen uitstraling heeft en iets aan de totale sfeer van jouw keuken bijdraagt. Zo wordt beton met industrieel geassocieerd. De ruimte krijgt daardoor een stoere, maar toch wat koudere uitstraling. Hout zorgt juist voor warmte in je interieur.

Combineer verschillende materialen

Veel mensen denken dat je rust creëert door veel dezelfde materialen te gebruiken in hun keuken: alles van hout of alle accessoires in dezelfde kopertint. Toch geldt het tegenovergestelde. Wanneer je twee ‘vijandelijke’ materialen kiest, breng je harmonie in je keuken. Zo matcht hout goed met steen, leer met metaal en gaat een heftig textuurtje juist goed in combinatie met een glad oppervlakte. Combineren mag. Het is juist vaak beter wanneer je verschillende materialen mixt in plaats van op zoek te gaan naar hetzelfde materiaal in verschillende uitvoeringen. Denk bijvoorbeeld aan hout met allerlei verschillende nerven, kleurtonen en texturen. Breng je teveel dezelfde materialen bij elkaar die allemaal net iets anders zijn, dan veroorzaak je juist onrust en disbalans in je huis.

Verschillende materialen gebruiken

Kleur je keuken goed

De keuze voor de juiste materialen is stap één. Maar ben je daar niet zo’n kei in, probeer dan in elk geval een rustig kleurenpalet te kiezen. Daarmee bedoelen we niet dat je alleen voor zachte kleuren moet kiezen, maar wel dat de kleuren die je kiest op elkaar afgestemd moeten zijn. Zwart-wit zie je vaak terug in de keuken, maar ook pasteltinten laten zich perfect combineren. Tuurlijk gelden er ook regels: voor een kleine keuken kies je beter niet voor zwart, omdat de keuken dan optisch gezien kleiner lijkt. Om te controleren of de kleuren die je voor ogen hebt goed bij elkaar passen kun je gebruik maken van de kleurencirkel. Hoe dichter de kleuren bij elkaar liggen, hoe beter de match wordt. Kies je voor twee uitersten, dan weet je in elk geval zeker dat ze voor een groot contrast zorgen. Als dat is wat je wilt…

De juiste afwerking voor het juiste effect

Materiaal en kleurenspel is erg belangrijk. Maar ook de afwerking van de materialen die je voor jouw keuken kiest zijn allesbepalend. Kies je bijvoorbeeld voor kastjes met een lijmnaad of ga je voor laserafkanting? Hierbij zie je de naad helemaal niet meer en creëer je net iets meer rust in de keuken. Bovendien zorgt het er ook voor dat er nagenoeg geen vocht in je kast komt en de keuken dus langer meegaat. Je kiest daarmee dus niet alleen voor mooier, maar ook voor betere kwaliteit. Dit soort keuzes zijn eindeloos te maken. Laat je jouw werkblad polijsten, zoeten of branden? En kies je voor een hoogglans of matte afwerking van de deurtjes?

Een goede verlichting

Je wilt ook de juiste verlichting in je keuken hebben hangen. Maar ga je werken met inbouw LED-spotjes onder je kasten (energiezuiniger dan bijvoorbeeld halogeen) of liever een plafonnière die je kunt richten zoals je wilt? Ga je voor dimmers als er bijvoorbeeld een bar aan de keuken vastzit of werk je liever met daglicht, zodat de gerechten er op de foto ook nog lekker uitzien? Elk type licht én elk type lamp draagt een steentje bij aan de uiteindelijke uitstraling van jouw keuken.

De juiste vloeren en wanden

Jouw nieuwe keuken komt straks misschien wel tegen een wand te staan. Of hij staat in een vrije ruimte. Vloeren en wanden zijn in beide gevallen nadrukkelijk aanwezig. Kies je voor de strakke uitstraling van een gietvloer, voor de rust en warmte van een houten vloer of ga je los met een kleurrijke tegelvloer en -keukenwand? Houd er rekening mee dat ook de keuze van de vloer je keukenruimte bepaalt. Benieuwd waarmee je bij de vloertegels rekening kunt houden? We schreven er eerder al iets over in dit artikel. 

Kies vooral wat je zelf mooi vindt

Natuurlijk kun je ook gewoon alle bovenstaande regels aan je laars lappen. Het gaat er tenslotte om dat jij de keuken hebt waar je elke dag, voor de komende tig jaar, blij van wordt. En dat zit hem echt in smaak. Dus vind jij rood en groen een prima kleurcombinatie? Gewoon doen. Vijftig tinten hout? Go for it. 

Ben je trots op jouw Bruynzeel Keuken en wil je deze graag laten zien? Plaats jouw foto op Instagram met de hashtag #bruynzeelkeukens en ook jouw foto komt op onze website!

Bruynzeel Keukens is er voor iedereen. Kies hieronder hoe je verder wilt gaan. Deze keuze hoef je maar één keer te maken.