Keuken

Koken met een stekker

Koken met een stekker

Je hoort het steeds vaker voorbij komen: wonen zonder aardgas. Een gevolg van het afnemen van aardgas in huis, is dat er veel meer dan vroeger wordt gekookt op inductie. Heel gek is dat niet: koken op inductie heeft de toekomst. Graag leggen we je uit hoe koken op inductie werkt en wat hiervan de voordelen zijn. 

Inductie


Hoe werkt koken op inductie en wat zijn de voordelen? 

Inductiekookplaat

Veel mensen kiezen voor inductie omdat het een aantal voordelen heeft. Allereerst is het een zuinige manier van koken. Daarnaast kun je de temperatuur snel en goed regelen, waardoor het op koken op gas lijkt. De kookplaat zelf wordt niet heet en de plek waar de pan staat (kookzone) koelt snel af als je de pan eraf haalt. De kookzones reageren alleen als er een pan op staat. Zet je de kookplaat of een kookzone per ongeluk aan zonder pan, dan wordt hij dus niet heet. Er zijn geen vlammen en dus ook geen verbrandingsgassen: de lucht in de keuken is daardoor schoner. Verder heb je niet het risico dat je het gas per ongeluk aan laat staan. En eten dat naast de pan belandt, brandt niet snel in. Ten slotte is de kookplaat gemakkelijk schoon te maken. 

Inductie
Inductiekookplaat

Inductie, keramisch of gas: kookplaten op een rij

Van de elektrische kookplaten is een inductieplaat het zuinigst: die gebruikt 175 kWh per jaar. Een keramische kookplaat maakt zo’n 30 procent meer op: ongeveer 225 kWh per jaar. Een ‘gewone’ elektrische kookplaat van gietijzer is het meest onzuinig: die verbruikt 260 kWh per jaar.

Gas of stroom?

Wanneer je de uitstoot van CO2 bekijkt in het vergelijken van koken op inductie met koken op gas, zul je weinig verschil zien. Dit komt omdat stroom voor de inductiekookplaat nu vooral nog van aardgas en steenkolen komt (grijze stroom). Wanneer er gebruik gemaakt wordt van groene stroom, is het qua CO2 uitstoot een stuk voordeliger om te koken op inductie. 

Kookplaat

Dit gebruik je aan gas of stroom per jaarDit is je CO2-uitstoot per jaar
Gas37 m3 gas70 kilo
Inductie175 kWh70 kilo
Keramisch225 kWh90 kilo
Ouderwetse kookplaat (gietijzer)260 kWh110

 

Wil je meer weten over duurzaamheid in de keuken? Bekijk dan eens onze glanzend groene keuken

Glanzend groen

 

Zijn mijn pannen geschikt voor inductie?

Omdat inductie werkt met magneten, is het van belang om te controleren of je pannen geschikt zijn om mee te koken op een inductiekookplaat. Wanneer je pannen een magnetische bodem hebben, kun je ermee koken op inductie. Pannen die alleen van rvs, koper of aluminium zijn en keramische (oven)schalen, werken niet op inductie. Wanneer bovenstaande pannen wél een metalen laag in de bodem hebben, kun je deze wel blijven gebruiken. 
Checken of jouw pannen geschikt zijn? Dat kan heel makkelijk: check of een magneetje onderaan de pan blijft plakken. Is dit het geval, dan is de bodem magnetiseerbaar en dus geschikt voor koken op inductie. 

Moet de bodem van mijn pan vlak zijn?

Nee, dat hoeft niet! pan waarvan de bodem krom getrokken is, werkt gewoon, maar zorgt misschien wel voor gewiebel of krassen.

Nieuwe pannenInductie

Ga je nieuwe pannen kopen, let dan op het symbool van een spoel: die zijn geschikt voor inductie. Hoeveel geld je kwijt bent aan nieuwe pannen, hangt af van jouw wensen en van hoeveel pannen je nodig hebt. De kosten zijn vanaf een paar tientjes tot een paar honderd euro.

Nodig: extra stroomdraad en aanpassen meterkast

Als je alle ‘pitten’ van je inductieplaat gebruikt, gaat er veel stroom naartoe. Daarom moet er een aparte stroomdraad komen van de meterkast naar je inductie kookplaat, en een speciaal stopcontact voor de ‘perilex’-stekker van je kookplaat. Bovendien neemt de kookplaat 2 groepen in je meterkast in beslag (bij een grote kookplaat zelfs 3 groepen). Het aanleggen van de stroomdraad + stopcontact + eventueel extra groepen in de meterkast kost zo’n € 600.
Verder moet jouw aansluiting op het stroomnet misschien verzwaard worden. Oudere huizen hebben meestal nog een aansluiting van 1x25A, die moet je laten omzetten naar 3x25A. Dat kost ruim € 200 (afhankelijk van je netbeheerder). Nieuwbouwhuizen hebben vaak al een aansluiting van 3x25A: die hoef je niet te laten verzwaren.

Nieuwe keuken? Laat meteen een extra stroomdraad leggen

Neem je een nieuwe keuken, maar blijf je voorlopig nog op gas koken? Dan is het toch verstandig om alvast een aparte stroomdraad te laten leggen (die je nog niet gebruikt). Je kunt dan later zonder gedoe en zonder te breken overschakelen op een inductie kookplaat. Meer tips voor je nieuwe keuken.

Meer weten? 

Op de speciale website kokenmeteenstekker is tal van informatie te vinden over koken op inductie. Bekijk ook eens deze interessante artikelen van de Telegraaf en het AD

Koken met een stekker
Koken met een stekker


Kom eens langs in één van onze winkels om zo de keuken te vinden die helemaal past bij jou! Of maak direct een ontwerpafspraak. 

Kom eens langs  Maak een afspraak

Bruynzeel Keukens is er voor iedereen. Kies hieronder hoe je verder wilt gaan. Deze keuze hoef je maar één keer te maken.