Keuken

Kleine ruimtes, grote keukenoplossingen

Toegegeven: een geschikte keuken vinden voor een kleine ruimte is een hele uitdaging. Je wilt tenslotte zoveel mogelijk functionaliteiten op een minimale oppervlakte kwijt. Een goede keuken biedt jou als gebruiker dan ook de balans tussen koken, spoelen, koelen en opbergen. Maar past dit allemaal wel? Hoe kun je een kleine keuken zo slim en efficiënt mogelijk inrichten?

Maak een wensenlijst

Alle ruimtes tot 2,40 bij 2,40 noemen we klein. Toch kun je hier nog voldoende keukenkasten in kwijt. Het gaat er echter om wat jij belangrijk vindt. Maak daarom een wensenlijst voordat je naar een keukenadviseur gaat. Als jij apparatuur belangrijker vindt dan opbergruimte, noteer dan wat voor functionaliteiten de apparatuur moet hebben. Soms kun je functionaliteiten namelijk combineren door te kiezen voor een 2-in-1-apparaat. Of door apparaten op te stapelen zoals een koel-vriescombinatie gevolgd door een combi-magnetron. 
Heb je veel spullen en is opbergruimte voor jou een absolute eis, bedenk dan hoeveel ruimte je hier minimaal voor nodig hebt en wat je wilt opbergen. In veel gevallen zijn er slimme kastinrichtingen beschikbaar waardoor je nog meer spullen kwijt kunt. Denk bijvoorbeeld aan uittreksystemen, lades in lades of hoekoplossingen met een half of heel draaiplateau.

Hoekoplossing voor kleine ruimte

Kies de juiste indeling van keuken en kasten

De L-opstelling is nog steeds de meest functionele opstelling van allemaal. Je kookgedeelte zit hierbij dichtbij het spoelgedeelte en met één stap haal je ook alle verse ingrediënten uit je koelkast. Om kleine ruimtes zo groot mogelijk te laten lijken, kun je het beste kiezen voor een rechte-, parallel of L-opstelling. Op deze manier benut je de ruimte efficiënt en heb je voldoende plek over om jezelf te bewegen. 

L-opstelling

Vraag je tijdens het maken van deze keuze af hoeveel opbergruimte en apparatuur je nodig hebt. Een L-opstelling in een kleine ruimte heeft méér mogelijkheden dan een rechte opstelling aan één wand. Maar bij een rechte opstelling houd je misschien wel ruimte over om een klein tafeltje aan de andere kant van de keuken neer te zetten. Het is maar net wat je zelf belangrijk vindt.

Tips om je keuken nog groter te laten ogen


Houd bij het kopen van een compacte keuken ook rekening met de kleur. Een kleine ruimte zal met een zwarte keuken nog kleiner ogen. Wil je het oog misleiden, dan kun je het best kiezen voor lichte kleuren en materialen. Ook een hoogglans afwerking oogt meestal groter dan een matte afwerking. Een lichte hoogglans keuken weerkaatst het licht in de ruimte. 

Kleine ruimte

Probeer daarnaast je werkblad zo opgeruimd mogelijk te houden. Zet geen snijplanken in het zicht of koffiezetapparaten op het aanrecht. Je kunt er ook voor kiezen om wat extra planken op te hangen en in de hoogte te werken. Zo creëer je nog meer opbergruimte en benut je jouw kleine keuken optimaal. 
 

Advies nodig voor de aanschaf van een kleine compacte keuken?

Op basis van jouw wensen ontwerpt onze keukenadviseur een keuken die werkt voor jou. Benieuwd? Vind een winkel in de buurt en plan een gratis adviesgesprek in. Je ontvangt dan een 3D-ontwerp van jouw nieuwe keuken. Maak een afspraak.

Hou jij van styling en wil je andere mensen inspireren? Deel jouw foto’s op Instagram met de hashtag #keukenstyling en ook jouw foto komt op onze website!

Bruynzeel Keukens is er voor iedereen. Kies hieronder hoe je verder wilt gaan. Deze keuze hoef je maar één keer te maken.