preload

Een betaalbare keuken kopen

Een nieuwe keuken is altijd een behoorlijke investering. Maar wat als je veel wensen hebt en maar een beperkt budget? Waar vind je dan toch een betaalbare keuken die aansluit bij zoveel mogelijk punten op jouw verlanglijst? Het goede nieuws is: een keuken kun je zo betaalbaar of duur maken als je zelf wil. Dit betekent niet dat je inlevert op kwaliteit. Om jouw keuken zo betaalbaar mogelijk te maken, kun je wel letten op de keuzes die je maakt.

Wat bepaalt de prijs van jouw keuken?

Al jouw keuzes bepalen uiteindelijk de prijs. Een volledig uitgerust apparaat is altijd duurder dan de basisvariant daarvan. De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is welke wensen het zwaarst wegen en welke elementen minder belangrijk zijn voor jou. De prijs is namelijk altijd afhankelijk van de samenstelling van jouw keuken en wordt in grote mate bepaald door de volgende elementen:

Wat bepaalt de prijs

Type deur

Kasten en kastdeuren zijn verkrijgbaar in verschillende soorten materialen en afwerking. Een kastdeur van mdf met kunststof achtergrond of een houtvezelplaat met hoogglans melamine is iets goedkoper dan een deurtje dat volledig gespoten is. Simpelweg omdat deze deur een langere productietijd nodig heeft. Ook de afwerking van de naden bepaalt uiteindelijk de prijs: een gelijmde afwerking is bijvoorbeeld goedkoper dan een naadloze laserafkanting.

Type werkblad

Wil je een kunststof blad of een natuurstenen blad? Dit bepaalt namelijk voor een groot gedeelte de prijs van je keuken. Een kunststof blad heb je vanaf zo’n 200 euro per strekkende meter. Een natuurstenen blad kan al snel 700 euro per strekkende meter kosten. Deze keuze heeft dus een grote invloed op de prijs. Maar ook binnen de afzonderlijke materialen zit prijsverschil. Zo heb je kunststof bladen met de bekende klassieke printen die goedkoper zijn dan varianten met steenprint. 

Ook natuurstenen bladen worden in prijscategorieën verdeeld. Dit zegt echter niet veel over de kwaliteit van een blad. Het ene blad komt bijvoorbeeld uit buurland België, terwijl het andere blad uit Zuid-Amerika geïmporteerd moet worden. Voor alles geldt: hoe dikker het blad, hoe meer materiaal er nodig is en hoe duurder het dus wordt. Over het algemeen is het twee centimeter blad dan ook het voordeligst.

Apparatuur

Naast het type blad is de apparatuur vaak een van de duurdere onderdelen van een keuken. Concessies op apparatuur zie je dan ook meteen terug in de prijs. Een apparaat van ons eigen merk is in negen van de tien gevallen goedkoper dan andere merken. Maar ook binnen de merken onderling zit veel verschil. Om een voorbeeld te noemen: Miele-apparatuur is vaak uitgerust met veel functies en mogelijkheden. Perfect voor de amateur chef in huis, maar niet noodzakelijk als je enkel een magnetronmaaltijd wilt opwarmen. Dan volstaat ook een goedkopere combimagnetron. Stel jezelf dus de vraag wat je écht nodig hebt in jouw keuken. 

Zo kunnen we apparatuur vergelijken met auto’s. Een Skoda is geen Audi en toch brengen ze je alle twee van A naar B. Ze kunnen misschien zelfs even hard. Alleen zit er verschil in uitvoering, functie en naam. Heel veel mensen zijn tevreden met een Skoda en heel veel mensen zijn tevreden met een Audi. Sommige Skoda-rijders zouden geen Audi willen en ook andersom geldt precies hetzelfde.

Keuzes maken in kastindelingen

Een simpele kast met planken is altijd goedkoper dan een apothekerskast of ladekast met daarachter nog eens extra verborgen lades. Wil je een zo goedkoop mogelijke keuken samenstellen, kies er dan voor om luxere kastsystemen te laten voor wat ze zijn. Houd het bij de basis. Kwalitatief lever je hier niets op in: de kast is nog steeds van hetzelfde materiaal gemaakt. Functioneel kun je misschien minder goed gebruikmaken van de opbergruimte die je hebt, maar ook daar zijn altijd oplossingen voor te bedenken.

Goed advies scheelt de helft van de prijs

Prijs boven alles zetten is niet altijd de beste oplossing. Je wilt tenslotte geen dagelijkse frustratie in je nieuwe keuken. Laat je daarom altijd goed voorlichten als je op zoek bent naar een nieuwe keuken. De kwaliteit van de keukenadviseur is hierbij een hele belangrijke. Laat je meenemen in alle mogelijkheden die je hebt om de best passende, betaalbare keuken voor jouw dagelijks gebruik te vinden. 

Ga de diepte in en neem daar de tijd voor. Zo weet je zeker dat je alle mogelijkheden goed overweegt en de juiste beslissingen neemt. Van de hoogte van je plint en het anti-slipmatje in de laden tot de verschillende kastsystemen: jij maakt de keuze. 

Keuzes maken
Bruynzeel Keukens
Hoofdkantoor

Drebbelstraat 7 , 4622 RCBergen op Zoom

0164 - 28 50 00

×