preload
Keuken

3 generaties, 3 gangen

3 generaties, 3 gangen

Oma, moeder en dochter samen in de keuken

De soeppan die al generaties in de familie is

Stel, je krijgt te horen dat er over twee uur ineens tien eters bij je op de stoep staan. Wat zet je dan op tafel? Oma Milané (80), moeder Joyce (48) en dochter Lola (13) hoeven niet lang na te denken: wantansoep, bami goreng en pandancake. Drie generaties, drie smakelijke, Indische gerechten.

Het is vrijdagmiddag even voor tweeën als mevrouw Milané, Joyce en Lola hun auto voor de Bruynzeel winkel in Breda parkeren. In de winkel is het een drukte van belang. De ene keukenadviseur is in gesprek met een jong stel dat geïnteresseerd is in een prachtige L-keuken in pasteltinten. Even verderop toont de andere keukenadviseur alle functionaliteiten van een landelijke keuken met groot kookeiland aan een vader en dochter.

3 generaties


Koken met toeschouwers
Mevrouw Milané, Joyce en Lola zijn best gespannen. Ze koken dan ook niet iedere dag in een vreemde keuken. En dan ook nog eens met de winkelbezoekers als toeschouwers. Oma besluit niet af te wachten en begint kordaat alle boodschappen uit te stallen op het reusachtige kookeiland dat midden in de Bruynzeel winkel staat. “Jarenlang heb ik iedere week voor vijftig Indische mensen in een verzorgingshuis gekookt, ik ben dus wel wat gewend”, lacht ze. Goed voorbeeld doet volgen en al snel staan ook moeder en dochter flink te snijden, roeren, bakken en koken. Vooral bij Lola lijkt het alsof ze al jaren in deze keuken kookt.

Soeppan gaat over van moeder op dochter
In de gerechten die de drie dames maken, komen hun Indische roots duidelijk naar voren. “Op 27-jarige leeftijd kwam ik met mijn familie vanuit Jakarta naar Nederland”, zegt oma. “Eten speelt bij ons een belangrijke rol. Of het nu bij een verjaardag of bij een uitvaart is, de tafel staat altijd vol met allerlei gerechten. Iedereen kookt thuis iets en neemt dat dan mee.” Vandaag kookt Joyce een snelle wantansoep, maar op de verjaardagen van haar dochter komt er standaard een grote pan soto op tafel. “Ik heb het ooit in mijn hoofd gehaald om iets anders te koken, maar iedereen bleef maar vragen om die soep”, lacht Joyce. “Het is dan ook de lekkerste soep ooit”, vult dochter Lola aan. De grote soeppan gaat al meerdere generaties over van moeder op dochter en ook Lola hoopt hem ooit in gebruik te mogen nemen.

3 generatiesKoken op smaak, niet volgens recept
Voor Joyce is het wel eens frustrerend dat de Indische gerechten die ze kookt, nooit zo smaken als die van haar moeder: “Er zijn geen recepten, alles wordt overgedragen van generatie op generatie. Ik heb vaak samen gekookt met mijn moeder, maar ik krijg het gewoon niet voor elkaar om het net zo lekker te laten smaken.” Terwijl oma Milané vakkundig alle ingrediënten voor haar bami aan het wokken is, vertelt ze: “Ik kook altijd op smaak. Het is dus nooit een theelepel van dit of een eetlepel van dat. Iedereen gebruikt dezelfde ingrediënten, maar je eigen stijl bepaalt uiteindelijk hoe het smaakt.”

 


Drie generaties, drie geweldige gerechten
Binnen no time hebben oma, moeder en dochter twee geweldige maaltijden op tafel en een heerlijk ruikende cake in de oven staan. Het reusachtige werkblad van de Bruynzeel keuken is nog wonderbaarlijk schoon. “Wij zijn gewend om tijdens het koken steeds alles achter ons op te ruimen”, verklaart Joyce. Alle lekkere geuren trekken ook de aandacht van de winkelbezoekers en de keukenadviseurs. Gelukkig is er meer dan genoeg en kan iedereen genieten van de kookkunsten van oma, moeder en dochter.

Doe ideeën op voor jouw ideale keuken
Wil jij ook ervaren hoe het is om in een Bruynzeel keuken te koken? Het kan in een winkel bij jou in de buurt. Klik hier om een winkel bij jou in de buurt te vinden.

Oma Milané’s ‘tevreden bami’
“Dit is mijn basisrecept voor bami goreng. Je kunt hem net zo aankleden als je zelf wilt: met stukjes kip of varkenshaas of met een gebakken eitje. Zelf gebruik ik het liefst garnalen, dat is zo feestelijk. Deze bami is heel makkelijk te maken en iedereen lust het. Daarom noem ik het mijn ‘tevreden bami’.”

IngrediëntenBami
2 pakken dunne bami (toko)
1 spitskool
5 lente-uitjes
3 takjes selderie
6 kleine of 3 grote tenen knoflook
200 gram grote, gepelde garnalen
ketjap manis
peper en zout
vetsin (smaakversterker, toko)
zonnebloemolie
boter

Keukenspullen
grote wok
scherp mes
snijplank
vergiet

Bereiden
Voeg de bami toe aan ruim kokend water en kook 2 minuten. Hak de knoflook fijn. Snijd de spitskool en lente-uitjes in dunne reepjes. Laat de wok goed heet worden en doe er zonnebloemolie en boter in. De boter zorgt voor de smaak en door de olie wordt het niet te droog. Bak eerst de knoflook kort en voeg daarna de garnalen, spitskool en lente-ui toe. Bak alles goed en voeg ook de bami toe. Breng op gevoel op smaak met de ketjap (zodat de bami net een beetje bruin is), peper, zout en eventueel een snufje vetsin.

Hou jij van styling en wil je andere mensen inspireren? Deel jouw foto’s op Instagram met de hashtag #keukenstyling #bruynzeelkeukens en ook jouw foto komt op onze website!

Bruynzeel Keukens is er voor iedereen. Kies hieronder hoe je verder wilt gaan. Deze keuze hoef je maar één keer te maken.