preload
Keuken

14 levensveranderende keukenhacks

Een slimme oplossing voor een heikel klusje. Keukenhacks, het internet staat er vol mee. Maar, even totaal niet overdreven welke hacks zijn nu écht levensveranderend? Wij zetten er 14 voor je op een rijtje.

 

Keukenhack #1: Maak heel eenvoudig én goedkoop je eigen keukenreinigerSinaasappelschil

Alles wat je nodig hebt, is een handvol citroen- of sinaasappelschillen, azijn en water. Hoe je het maakt? Heel simpel: giet gelijke delen azijn en water in een herbruikbare spuitfles, doe de citrusschillen erbij en sprayen maar! Je keuken is zo weer schoon en fris.

 

CitroenschilKeukenhack #2: Frisse handen na het snijden van ui en knoflook

Ken je dat: je hebt de avond ervoor een heerlijke maaltje met ui en knoflook gekookt, maar de ochtend erop ruiken je handen nog steeds extreem ‘knoflokerig’. Zelfs nadat je ze vijf keer uitgebreid met zeep hebt gewassen, stinken ze nog. Gelukkig is daar iets aan te doen! Snijd een citroen open en wrijf je handen ermee in. Of wrijf je handen over roestvrijstaal, bijvoorbeeld in de wasbak. Ruiken ze zo weer fris!

 

Keukenhack #3: Laat je snijplank niet schuiven

Je staat vol enthousiasme te snijden, maar steeds schuift die snijplank weg. Niet alleen heel irritant, maar ook nog eens gevaarlijk. Gelukkig is het zo op te lossen. Plaats een vochtige (geen natte!) handdoek onder je snijplank en je zorgt ervoor dat hij helemaal nergens meer heen gaat. 

 

Keukenhack #4: Voorkom kruisbesmetting, gebruik twee snijplanken

Ga je aan de slag met vlees of kip? Pas dan op voor kruisbesmetting. Als je dezelfde snijplank zowel voor rauw vlees als voor groenten en fruit gebruikt, kunnen er ziekmakende bacteriën worden overgebracht. Hoe goed je de snijplank ook wast. Gebruik daarom twee verschillende snijplanken. Het liefst in verschillende kleuren, zodat je ze goed uit elkaar kunt houden.

Snijplankenset

 

Keukenhack #5: Breng je houten lepels weer tot leven

Houten lepels werken heerlijk tijdens het koken. Je kunt er goed mee roeren en ook over de bodem van je pan schrapen zonder dat die beschadigd raakt. Na een tijdje zien ze er echter niet meer zo fris uit als in het begin. Dat los je op door de houten lepels in een pan met water te koken. Daarna kun je ze laten drogen in de zon.Houten lepels

 

Keukenhack #6: Nooit meer in de knoop met je huishoudfolie

Wil je eten afdekken, maar werkt de huishoudfolie niet erg mee? Met deze simpele tip voorkom je een hoop geworstel: bewaar de huishoudfolie niet in de voorraadkast, maar in de koelkast. Koude folie werkt een stuk gemakkelijker.

 

Appel gember waterKeukenhack #7: Zet thee van appelschillen

Nu de donkere en koudere maanden van het jaar weer zijn aangebroken, gaat er niets boven een hartverwarmend kopje thee. Probeer deze verrassende tip eens: voeg wat verse gember toe aan je appelschillen en overgiet ze met kokend water. Het resultaat drinkt heerlijk weg.

 

 

Keukenhack #8: Gember schillen met een lepel

Wil je een stukje gember schillen voor de verse appel-gemberthee hierboven? Of heb je het nodig voor een van je heerlijke kookcreaties? Gebruik dan nooit meer een mes om te schillen, maar pak er gewoon een lepel bij. Daarmee schraap je de schil zo van de gember en loop je niet te pielen met al die vreemde kronkels die gember vaak heeft.

 

 

Keukenhack #9: Berg je messen veilig op met een kurk

Messen heb je vaak genoeg nodig in je keuken. Je kunt ze in de besteklade leggen. Maar als je even niet oplet, kan je dat een flinke snee in je vinger opleveren. Dat voorkom je door de punt van het mes in een kurk te steken. Of berg je messen op in een messenblok. Dat blijft toch de veiligste manier.

 

Keukenhack #10: Maak je honing weer vloeibaar in heet water

Wat doe jij met een fles of potje gekristalliseerde honing? Weggooien is ontzettend zonde. Want je brengt de honing zo weer terug in zijn vloeibare staat door het flesje of potje ongeveer tien minuten in een kom met heet water te leggen.

 

Keukenhack #11: Check in een kom water of je eieren nog vers zijn

Ei nog goed test
Kijk hier voor de test 

Eieren zijn best lang houdbaar. Dat kan het lastig maken om te bepalen of ze nog vers genoeg zijn. Gelukkig kom je daar heel makkelijk achter. Dompel de ongekookte eitjes voorzichtig in een kom met koud water. Zakt het ei naar de bodem, dan is het vers. Blijft het drijven, dan heeft het zijn beste tijd gehad. In de loop der tijd verdampt er namelijk langzaam vocht uit het ei door de schaal heen, waardoor er binnenin een luchtbel ontstaat.

 

Keukenhack #12: Maak je vieze pan schoon met eierschalen en afwasmiddel

Of je eieren nu wel of niet vers zijn, de eierschalen komen handig van pas als je een pan vol hardnekkig vuil hebt. Doe de eierschalen samen met wat afwasmiddel in de vieze pan en begin te schrobben. Klinkt misschien vreemd, maar het werkt. Je zult zien dat je de pan opeens veel makkelijker weer helemaal schoon krijgt.

 

Keukenhack #13: Reken af met moeilijk te openen deksels

Heb je een pot groenten of appelmoes waar je het deksel niet van opengedraaid krijgt? Roep de hulp in van een rubberen elastiekje. Doe het elastiek om het deksel en door de extra wrijving draai je het zo los. Lukt het nog steeds niet? Pak er dan een handdoek bij en gebruik die om het deksel - nog steeds met elastiek - los te draaien. Succes gegarandeerd!

 

Keukenhack #14: Schep orde in je vriezer, koelkast en gootsteenkastje

Ken je die plastic organizers die je op je bureau kunt zetten om je administratie in te bewaren? Nou, die dingen blijken dus ook uitermate geschikt om extra vakken in je vriezer en koelkast mee te creëren. Perfect om ingrediënten te scheiden. Bonustip: met diezelfde organizers kun je ook schoonmaakmiddelen geordend bewaren in je gootsteenkastje.

Bruynzeel Keukens is er voor iedereen. Kies hieronder hoe je verder wilt gaan. Deze keuze hoef je maar één keer te maken.